Ubrzajte metabolizam konzumiranjem ovih namirnica

Ako pokušavate da smršate ili održite svoju težinu, možda ste u potrazi za namirnicama koje mogu ubrzati vaš metabolizam.

Dodavanje ove hrane u vašu ishranu može vam donekle olakšati gubitak telesne masti ili sprečiti gomilanje kilograma, ako je to vaš cilj.

Međutim, važno je da naglasimo da konzumiranje ove hrane ne garantuje da ćete smršati. Umesto toga, one služe kao dopuna uravnoteženoj, umereno ograničenoj kalorijskoj ishrani za podsticanje gubitka težine.

Ovo su namirnice koje mogu ubrzati vaš metabolizam:

Hrana bogata proteinima

Hrana bogata proteinima-poput mesa, ribe, jaja, mlečnih proizvoda, mahunarki, orašastih plodova i semenki – mogla bi da ubrza vaš metabolizam na nekoliko sati.

To je zato što ove namirnice zahtevaju da vaše telo troši više energije za njihovo varenje. Ovo je poznato kao termički efekat hrane (TEF).

TEF se odnosi na broj kalorija koje vaše telo treba da svari, apsorbuje i obradi hranljive materije u vašim obrocima.

Istraživanja pokazuju da hrana bogata proteinima najviše povećava TEF. Na primer, povećavaju vašu stopu metabolizma za 15-30%, u poređenju sa 5-10% za ugljene hidrate i 0-3% za masti.

Dijete bogate proteinima takođe smanjuju pad brzine metabolizma koji se često javlja tokom gubitka težine pomažući vašem telu da zadrži mišićnu masu.

Štaviše, proteini vam takođe mogu pomoći da duže ostanete siti, što može sprečiti prejedanje.

Hrana bogata mineralima

Minerali gvožđe i selen imaju različite, ali podjednako važne uloge u pravilnom funkcionisanju vašeg tela.

Međutim, oni imaju jednu zajedničku stvar. Oboje su potrebni za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, koja reguliše vaš metabolizam.

Istraživanja pokazuju da ishrana sa premalim sadržajem gvožđa ili selena može smanjiti sposobnost štitne žlezde da proizvodi dovoljne količine hormona, što može usporiti vaš metabolizam.

Da biste poboljšali rad štitne žlezde, u svakodnevni jelovnik uvrstite hranu bogatu selenom i gvožđem, poput mesa, plodova mora, mahunarki, oraha i semenki.

Čili papričice

Kapsaicin, hemikalija koja se nalazi u čili papričicama, može ubrzati vaš metabolizam tako što će malo povećati brzinu kojom vaše telo sagoreva kalorije.

Studije su dokazale da kapsaicin – iz suplemenata ili same paprike – može pomoći vašem telu da sagori oko 50 dodatnih kalorija dnevno.

Kafa

Kofein koji se nalazi u kafi može pomoći u ubrzanju metabolizma.

Nekoliko studija je dokazalo da ljudi koji konzumiraju najmanje 270 mg kofeina dnevno, ili ekvivalent od oko 3 šolje kafe, sagorevaju dodatnih 100 kalorija dnevno.

Štaviše, kofein može pomoći vašem telu da sagoreva masti za energiju, a čini se da je posebno efikasan u povećanju performansi tokom treninga.

Međutim, njegovi efekti se razlikuju od osobe do osobe, na osnovu individualnih karakteristika, poput telesne težine i starosti.

Čaj

Čaj sadrži jedinjenja za jačanje zdravlja koja se zovu katehini i koja mogu delovati zajedno sa kofeinom kako bi ubrzala metabolizam.

Konkretno, oolong i matcha zeleni čaj mogu povećati oksidaciju masti i mogu vam pomoći da sagorite dodatne kalorije.

Osim toga, oolong i zeleni čajevi mogu pomoći vašem telu da efikasnije koristi uskladištene masti za energiju, povećavajući vašu sposobnost sagorevanja masti do 17%.

Ipak, kao što je slučaj sa kafom, efekti se mogu razlikovati od osobe do osobe.

Pasulj i mahunarke

Mahunarke i pasulj – kao što su sočivo, grašak, crni pasulj i kikiriki – imaju posebno visok sadržaj proteina u poređenju sa drugom biljnom hranom.

Studije pokazuju da njihov visok sadržaj proteina zahteva da vaše telo sagoreva više kalorija da bi ih svarilo, u poređenju sa hranom sa manje proteina. To je zbog njihovog TEF -a.

Mahunarke takođe sadrže dijetetska vlakna, uključujući otporni skrob i rastvorljiva vlakna, koje vaše telo može da koristi kao prebiotik za ishranu dobrih bakterija koje žive u vašem debelom crevu.

Zauzvrat, ove prijateljske bakterije proizvode kratke lance masnih kiselina, koje mogu pomoći vašem telu da efikasnije koristi uskladištene masti kao energiju i održava normalan nivo šećera u krvi.

Đumbir

Smatra se da đumbir i srodni začini imaju posebno korisna svojstva koja ubrzavaju metabolizam.

Na primer, istraživanja pokazuju da rastvaranje 2 grama đumbira u prahu u toploj vodi i ispijanje uz obrok može da vam pomogne da sagorite do 43 kalorije više nego ispijanjem samo tople vode .

Ovaj topli napitak od đumbira takođe može smanjiti apetit i pojačati osećaj sitosti.

Gvinejski biber, još jedan začin u porodici đumbira, može imati slične efekte.

Studija na 19 zdravih muškaraca pokazala je da su učesnici koji su dobili ekstrakt gvinejskog bibera od 40 mg sagoreli 43 kalorije više u naredna 2 sata od onih koji su dobili placebo.

Međutim, istraživači su takođe primetili da su rezultati izostali kod pojedinih učesnika u studiji, pa se efekti mogu razlikovati od osobe do osobe.

Kakao

Studije na miševima su dokazale da kakao i ekstrakti kakaa mogu promovisati ekspresiju gena koji stimulišu sagorevanje masti. Čini se da je ovo naročito tačno kod miševa hranjenih visokomasnom ili visokokaloričnom hranom.

Zanimljivo je da jedno istraživanje sugeriše da kakao može sprečiti delovanje enzima neophodnih za razgradnju masti i ugljenih hidrata tokom varenja, što bi moglo sprečiti ili umanjiti apsorbovanje kalorija.

Međutim, retke su studije na ljudima koje ispituju efekte kakaa ili proizvoda od kakaa, poput tamne čokolade. Potrebno je više studija da bi se mogli izvesti snažni zaključci.

Jabukovo sirće

Studije na životinjama pokazale su da je sirće posebno korisno u povećanju količine sagorevane masti za dobijanje energije.

Takođe, za jabukovo sirće se često tvrdi da ubrzava metabolizam kod ljudi, ali nekoliko studija je to direktno istraživalo.

Ako odlučite da ga konzumirate, ograničite se na 1-2 kašike dnevno i razblažite ga u najmanje 1 šolji vode po kašiki sirćeta kako biste sprečili eroziju zuba ili oštećenje sluznice digestivnog trakta.

MCT ulje

MCT ulje je jedinstvena vrsta masti koja može ponuditi neke metaboličke prednosti. Većina masti koje se nalaze u hrani su dugolančani trigliceridi, ali MCT ulje se sastoji od triglicerida srednjeg lanca.

Neka istraživanja su pokazala da konzumiranje MCT ulja može ubrzati metabolizam kod ljudi. Dodatno, za razliku od masti sa dugim lancem, jednom kada se MCT apsorbuju, one idu direktno u jetru gde se pretvaraju u energiju. Zbog toga je manje verovatno da će se skladištiti kao telesna masnoća.

MCT ulje takođe može uticati na grelin, hormon sitosti, što potencijalno može dovesti do smanjenja unosa hrane.

MCT ulje se obično uzima kao dodatak ishrani, mada se može dodati u hranu poput supa ili smutija. Međutim, nije pogodno za kuvanje.

Morske alge

Morske alge bogate su jodom, mineralom potrebnim za proizvodnju hormona štitne žlezde i njenim pravilnim funkcionisanjem.

Hormoni štitne žlezde imaju različite funkcije, od kojih je jedna da reguliše vaš metabolizam.

Redovna konzumacija algi može vam pomoći da zadovoljite svoje potrebe za jodom i održite svoje metaboličko zdravlje.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter