Strah od neuspešnih rezultata

U narednim pitanjima poput da li sam zaista zdrava? Da li osećanja stoje iza prejedanja? Kako zapravo emocije utiču na našu kilažu i kako da se oslobodite potisnutih osećanja – odgovor je jednostavan, sve je do naše glave. Svako od nas u sebi poseduje unutrašnjeg kritičara koji ima prevelik uticaj na sve naše velike odluke u životu. Pa se tako uticaj i odluke odnose kako na našu ishranu, tako i na zdrav način života. 

Kada kažemo zdrav način života ne mislimo samo na unos kalorija u organizam, već na celokupnu brigu o našem telu.  Šta zapravo znači unutrašnji kritičar? To su sve situacije u kojima se pitamo i analiziramo kojih pravila se pridržavamo, šta nije trebalo da konzumiramo kao i razmišljanje o potencijalnim posledicama.

Verujemo da je većina vas barem jedno u životu guglala “kako da smršam”, “koja hrana ne deblja”, “dijeta za sedam dana”, “saveti poznatih manekenki” i slično. I to je sasvim OK. Svako od nas ima fizičke uzore gde će radije poslušati njen savet, ali savet ne znači i nužno korisna informacija po nas. Kada govorimo o savetima i mišljenjima, tu ne bi trebalo da pratimo nikakve uzore glumica, poznatih ličnosti niti manekenki – potrebno nam je stručno mišljenje nutricioniste. Postoje profesionalci koji se većinu života posvete izučavanju određene sfere, tako se i medicinari posvećuju organizmu i zdravlju. Nije sporno ukoliko nam neko ko se nedavno počeo zanimati za fitnes ili zdrave načine života, pokloni nekoliko saveta kako da se osećamo bolje ili da podeli njegovo iskustvo sa nama, ali je upitno koliko je njegov savet kredibiltet za naš organizam? Niko ne može bolje da prati naš organizam, proces ili se upozna sa našim telom kao mi sami, uz pomoć  nutricioniste. 

Nutricionisti su osobe koje prate naš proces od samog početka, od naše krvne slike do trenutnih navika, kako loših tako i dobrih. Oni su zapravo jedine osobe koje nas ujedno i “grde i motivišu”. Grde u smislu da postanemo svesni našeg stanja i zdravlja, a motivišu da je to sasvim okej i da nikad nije kasno za nove promene. Strah od neuspeha zamišljenih rezultata ili strah da li ćemo istrajati dolazi zajedno u “mentalnom paketu”. Kako bismo savladali prepreke, trebalo bi prvo da se suočimo sa problemom, osvestimo našu glavu i krenemo u realizaciju. I za taj trnoviti put potrebno je da imamo osobu koja će da nas vodi kako bismo zajedno došli do pozitivnog ishoda. Nekoliko puta smo čuli kako se nutricinisti uspoređuju sa alarmom na telefonu, jer su uvek tu da nas podsete gde smo stali i kako bi trebalo dalje. 

Sigurno ste čuli nešto od dole navedenih rečenica:

-Ne smem da večeram kasno.
-Moram da doručkujem, to je najvažniji obrok.
-Ne smem da jedem slatkiše.
-Danas sam preterala sa hranom, sutra neću ništa jesti.
-Stvarno sam preterala i zaslužujem kaznu.

Prvo što bi trebalo da imamo na umu kada dođe do nezadovoljstva je da se ovo svima dešava, da ovo nije nikakav bauk. Retko ko će se probuditi ujutro i reći sam sebi – sad ću da se hranim zdravo do kraja života. Ovo ne znači da bi trebalo da bude opravdanje za sve naše nezdrave odluke, već motivacija za dalje. Ova činjenica je samo tu da nas pridrži, da nas osvesti i pomogne nam da se setimo ko smo i na koji način kao individue funkcionišemo. Da znamo da je sa nama sve u redu, da smo u životnom procesu koji ima kako svoje uspone, tako i padove. Pad je nešto što može da se dogodi, ali pronalazak problema takođe! Da bismo ustali što brže iz ovoga bi trebalo da uzmemo što više informacija za naše dalje putovanje,  uz gore već spomenuta stručna lica. Učinjeno je učinjeno, ne može se vratiti, ali se može popraviti. Dozvolite sebi da posmatrate nezadovoljstvo kao situaciju koja nam nešto poručuje. Zapitajte se zašto ste vi baš na tu poruku odgovorili hranom. Šta se dogodilo? Kada se glad javila? Koji razgovor je prethodio tome? Da li me je nešto iznerviralo, obeshrabrilo, uplašilo? Da li sam sebe nagradila ili nahranila tom hranom? Koji je ključni trenutak koji mogu u budućnosti da promenim? Zapisujte, pitajte, tražite rešenje. Nemojte se plašiti da krenete u proces koji donosi velike benefite po nas same.  Poput svih životnih sfera, sve nenaučene ili neostvarene lekcije će nam se vraćati dok ih ne savladamo. Ako budemo ovako postavljali situacije vremenom će ovaj set pitanja početi da nam se javlja u našoj glavi u istom trenutku kada se javi  želja za nezadovoljstvom i tada ćemo moći da odgovorimo na njih i pre posezanja za hranom. Samim time ćemo sebi vratiti moć odlučivanja i fokus da sledeći put odustanemo od suvišne  hrane i loših poteza. 

Nakon ovog mentalnog buđenja, potrudite se da budete jaki i na  fizičkom polju. Ukoliko ste na nekom režimu ili se prosto upoznajete sa zdravijom ishranom, pokušajte da se odmah u sledećem obroku vratite svojim zdravijim navikama. Ne dozvolite mozgu da manipuliše vama i vašim organizmom, i da vam ponudi još jednu lošu odluku koja nema povratka i koja će potencijalno da utiče na naše sutra. Od sutra, od ponedeljka, od početka idućeg meseca… Napravite odluku sada i odmah. Povratak na zdravije odabire će dati jasnu poruku našem mozgu ko zapravo ima moć odlučivanja.

Treba da prihvatimo sebe  i zapamtimo: Svesni  smo svih svojih lekcija, spremni smo da ih naučimo i nastavimo dalje jači, ambiciozniji i snažniji. Bitno je da verujemo u ono što zaista mislimo i želimo. Ohrabrimo se i krenimo zajedno u proces zdravih odluka!

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter