Pravilnom ishranom protiv akni i bubuljica

Akne su stanje kože koje nastaje zbog promene u nivoima hormona, posebno u pubertetu i tokom mladosti. Hormoni poznati kao androgeni podstiču lojne žlezde na lučenje sebuma kroz male otvore na koži zvane folikuli.

Akne su u stvari pojava koja prati nepravilan rad lojnih žlezda i folikula. U normalnim uslovima sebum štiti kožu vodootpornim slojem, ali hormonalne promene uzrokuju prekomerno lučenje sebuma što kožu čini puno masnijom.

Akne mogu nastati na bilo kom delu tela, ali se najčešće pojavljuju na:

  • licu
  • vratu
  • leđima
  • ramenima

Šta uzrokuje akne?

Površina kože je prekrivena rupicama koje se povezuju sa lojnim žlezdama koje se nalaze ispod kože. Te rupice se nazivaju – pore. Lojne žlezde proizvode masnu tečnost koja se naziva sebum. Vaše lojne žlezde luče sebum na površini kože. Sebum se rešava mrtvih ćelija kože noseći ih kroz folikul do površine kože.

Akne se javljaju kada se pore začepe mrtvim ćelijama kože, viškom sebuma ili bakterijama. Tokom puberteta, hormoni često uzrokuju da lojne žlezde proizvode višak sebuma, što povećava rizik od pojave akni.

Postoje tri glavne vrste akni u zavisnosti od inteziteta simptoma, a to su blage, srednje i teže forme.

Trećoj grupi pripadaju nodusi i cistične akne, a u prve dve se mogu svrstati papule, pustule, kao i crni i beli mitiseri.

Kako ishrana utiče na kožu?

Jedna od stvari koje mogu uticati na vašu kožu je – ishrana. Određena hrana podiže šećer u krvi brže od drugih. Kada vam nivo šećera u krvi naglo skoči, to dovodi do toga da telo oslobađa hormon insulin. Višak insulina u krvi može dovesti do toga da vaše lojne žlezde proizvode više sebuma, povećavajući rizik od pojave akni.

Neke namirnice koje izazivaju skokove insulina uključuju:

  • testenina
  • beli pirinač
  • beli hleb
  • šećer

Zbog uticaja na proizvodnju insulina, ove namirnice se smatraju ugljenim hidratima sa visokim glikemijskim indeksom i sadrže proste šećere.

Naučnici su proučavali veze između takozvane „zapadnjačke ishrane” ili „standardne američke ishrane” i akni. Ovakva ishrana se zasniva na:

  • ugljenim hidratima sa visokim glikemijskim indeksom
  • mlečnim proizvodima
  • zasićenim mastima
  • trans mastima

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, ove vrste namirnica stimulišu proizvodnju hormona koji mogu dovesti do stvaranja i lučenja viška sebuma u lojnim žlezdama.

Za koju hranu se veruje da pomaže vašoj koži?

Ako se vaša ishrana zasniva na namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom, možete smanjiti rizik od nastanka akni. Složeni ugljeni hidrati se nalaze u sledećim namirnicama:

  • integralne žitarice
  • mahunarke
  • neprerađeno voće i povrće

Smatra se da je i hrana koja sadrži sledeće sastojke korisna za kožu jer smanjuje upalne procese:

  • mineral cink
  • vitamin A i E
  • antioksidanti

Ovo su neke od namirnica koje pozitivno utiču na kvalitet vaše kože:

  • žuto i narandžasto voće i povrće poput šargarepe, kajsije i slatkog krompira
  • spanać i drugo tamnozeleno i lisnato povrće
  • paradajz
  • borovnice
  • integralni hleb
  • smeđi pirinač
  • kinoja
  • ćuretina
  • seme bundeve
  • pasulj, grašak i sočivo
  • losos, skuša i druge vrste masne ribe
  • orasi

Dijeta sa niskim glikemijskim indeksom

Pokušajte da zamenite namirnice sa visokim glikemijskim indeksom sa onima koje imaju srednji ili nizak glikemijski indeks i koje će sporije otpuštati šećer – pasulj i sočivo, žitarice od celog zrna, voće i povrće.

Namirnice sa visokim sadržajem vlakana kao što su ovas i sočivo, takođe mogu da pomognu u regulaciji insulina.

Cink

Studije takođe sugerišu da ishrana bogata cinkom može biti korisna u prevenciji i lečenju akni. Hrana bogata cinkom uključuje:

  • seme bundeve
  • indijski orah
  • govedina
  • ćuretina
  • kinoja
  • sočivo
  • morski plodovi poput ostriga i rakova

Vitamini A i E

U studiji objavljenoj u Journal of Cutaneous and Ocular Toxicology Trusted Source, istraživači su otkrili da su niski nivoi vitamina A i E povezani sa teškim slučajevima akni.

Antioksidanti i omega-3 masne kiseline

Značajan izvor Omega-3 masnih kiselina je riblje ulje. Ribe koje su masnije imaju izuzetno visoku nutritivnu vrednost i kao takve važan su deo zdrave, izbalansirane ishrane. Riba i morski plodovi takođe imaju nizak glikemijski indeks, a za riblje ulje se zna da je dobro za kožu.

Drugi izvori Omega-3 su orasi, lešnici, čija semenke i semenke. S obzirom na to da akne često uzrokuju emocionalni stres, konzumacija omega-3 i antioksidanata može biti vrlo korisna.

Zaključak

Pre nego što izmenite način ishrane, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da promene koje napravite neće naštetiti vašem zdravlju. Najbolji savet za suzbijanje akni jeste zdrava izbalansirana ishrana bogata svežim voćem i povrćem, zdravim izvorima proteina i integralnim žitaricama.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter