Pobedite zavisnost od slatkiša – evo kako!

Previše šećera može biti pogubno za vaše zdravlje. Dodati šećer koji se nalazi u gaziranim napitcima, slatkišima i drugoj prerađenoj hrani, doprinosi gojaznosti, dijabetesu tipa 2, srčanim bolestima, raku i karijesu.

Evo nekoliko korisnih saveta koji vam mogu pomoći da pobedite zavisnost od slatkiša i samim tim poboljšate svoje zdravlje:

Smanjite unos slatkih pića

Većina dodatog šećera u ishrani savremenog čoveka dolazi od slatkih pića – gaziranih pića, sportskih i energetskih napitaka, zaslađenih čajeva i drugih. Pored toga, pića koja mnogi ljudi doživljavaju kao zdrava, poput smutija i voćnih sokova, i dalje mogu sadržati zapanjujuće količine dodatog šećera. Pored toga, vaše telo ne prepoznaje kalorije iz pića na isti način kao one iz hrane. Kalorije iz pića se brzo apsorbuju, što dovodi do brzog povećanja nivoa šećera u krvi.

Izbegavajte dezerte sa previsokim sadržajem šećera

Većina dezerta ne pruža nikakve nutritivne vrednosti. Puni su šećera, što uzrokuje skokove šećera u krvi zbog kojih možete da se osećate umorno i gladno i da poželite JOŠ više šećera.

Izbegavajte sosove sa dodatkom šećera

Umaci kao što su kečap, sos za roštilj, sos za špagete i slatki čili sos su uobičajeni u većini kuhinja. Međutim, većina ljudi nije svesna njihovog sadržaja šećera.

Porcija kečapa od 1 supene kašike (17 grama) sadrži oko 1 kašičicu (5 grama) šećera. To znači da kečap ima neverovatnih 29% šećera – više šećera od sladoleda!

Potražite začine i sosove sa oznakom „bez dodatog šećera“ da biste smanjili skrivene šećere u ovim proizvodima. Druge opcije za začinjavanje hrane koje prirodno sadrže malo dodatih šećera uključuju bilje i začine, čili, senf, sirće, pesto, majonez i sok od limuna ili limete.

Jedite „pravu“ hranu

Ovo je hrana koja nije obrađena ili rafinisana. Takođe je bez aditiva i drugih veštačkih supstanci. Ove namirnice uključuju celo voće, mahunarke, cela zrna, povrće i meso. Na drugom kraju spektra je ultra-obrađena hrana. Ovo su namirnice koje sadrže so, šećer, masnoću i aditive u kombinacijama koje su dizajnirane da imaju neverovatan ukus – što otežava umereni unos ovih namirnica.

Skoro 90% dodatog šećera u ishrani prosečnog savremenog čoveka potiče od ultra-prerađene hrane!

Proverite da li ima šećera u konzerviranoj hrani

Konzervirana hrana može biti koristan i jeftin dodatak vašoj ishrani, ali može sadržati i mnogo dodatog šećera. Voće i povrće sadrže šećere koji se prirodno pojavljuju. Međutim, to obično nije problem jer ne utiču na vaš šećer u krvi na isti način na koji to čini dodati šećer. Izbegavajte konzerviranu hranu koja je upakovana u sirup ili sadrži šećer na listi sastojaka. Voće je dovoljno slatko, pa idite na verzije sa oznakom „pakovano u vodi“ ili „bez dodatog šećera“.

Budite oprezni sa „zdravim“ prerađenim grickalicama

Neke prerađene grickalice imaju „zdravstveni oreol“. Na prvi pogled izgledaju zdravo, a reči poput „zdravo“ ili „prirodno“ mogu se koristiti u njihovom marketingu kako bi izgledale zdravije nego što zapravo jesu. Iznenađujuće, ove grickalice (kao što su granola, proteinske pločice i suvo voće) mogu da sadrže isto toliko šećera kao i čokolada i bombone.

Pređite na prirodne zaslađivače bez kalorija

Na tržištu postoji nekoliko veštačkih zaslađivača koji potpuno ne sadrže šećer i kalorije, kao što su sukraloza i aspartam. Međutim, ovi veštački zaslađivači mogu biti povezani sa neravnotežom u crevnim bakterijama što može dovesti do lošije kontrole šećera u krvi, povećane žudnje za hranom i povećanja telesne težine.

Iz tog razloga, možda bi bilo najbolje izbegavati i veštačke zaslađivače. Neki drugi prirodni zaslađivači bez kalorija obećavaju. To uključuje steviju, eritritol i alulozu.

Naspavajte se!

Loš san je povezan sa depresijom, slabom koncentracijom, smanjenom funkcijom imuniteta i gojaznošću. Međutim, nedostatak sna takođe može uticati na vrstu hrane koju jedete, predisponirajući vas na izbore koji sadrže više šećera, masti, soli i kalorija.

Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji su kasno legli u krevet i nisu naspavali punu noć konzumirali su više kalorija, brze hrane i gaziranih pića i manje voća i povrća od onih koji su otišli ​​ranije u krevet i dobili celu noć.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter