Kupujte pametno: Koje aditive i emulgatore treba da izbegavamo?

Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom.

Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može da naškodi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno, jer jedino tako možemo da otkrijemo što stvarno jedemo.

Dodaci koji nisu štetni, ali ih treba unositi što manje

  • Pojačivači boja kao što su karamel ili crni ugalj: E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180.
  • Konzervansi kao što su sirćetna kiselina ili so: E200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
  • Antioksidansi kao što je askorbinska kiselina:  300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309,
  • Regulatori i emulgatori kao što je lecitin:  322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337,
  • Regulatori kiselosti  i stabilizatori kao što su vinska ili limunska kiselina:  382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,
  • Zgušnjivači: 420, 421, 422,
  • Emulgatori, zgušnjivači i sredstva za želiranje: 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480. 

Sumnjivi dodaci

  • E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.

Opasni dodaci 

E102, boja Tartrazin – Ovaj aditiv je zabranjen u Austriji i Norveškoj, izaziva alergije i astmu

110, boja Sunset žuta FCF (Oranž žuta S) – Može da pogorša astmu i izazove alergije

120, boja, Košenila, karminska kiselina, karmin – Potencijalno izaziva alergije

124, Ponso 4R (Košenila crvena A) – Ovaj aditiv je zabranjen u Norveškoj i Sjedinjenim Američkim državama

Dodaci koji su potencijalno štetni za zdravlje i šta izazivaju:

  • Problemi s crevima: E220, 221, 232, 224
  • Problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407
  • Kožne bolesti: E230,231,232,233
  • Uništava vitamine: B12, E220.
  • Povećava holesterol: E320,321
  • Nadražuje živce: E311, 312.

Posebnu pažnju obratite na sledeće proizvode:

E123 i E110 u gumenim bombonama, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanile, a E102 i E110, u gotovim sosevima raznih vrsta.


Konzervansi označeni od E200 do E290 mogu uzrokovati dole nabrojane zdravstvene probleme, odnosno negativne posledice:

E210 – astma, neurološke teškoće, hiperaktivnost dece
E211 – astma
E216 – alergije
E218 – kožne alergije
E220 – astma, uništava vitamin B1
E235 – mučnina, povraćanje, proliv, nadražaj kože, anoreksija
E249 – poremećaj prenosa kiseonika, glavobolje, loša koncentracija, poteškoće sa disanjem
E250 – potencijalni kancerogen, u želucu stvara nitrozamine, hiperaktivnost dece
E251 – u organizmu se pretvara u nitrit
E252 – hiperaktivnost, potencijalno kancerogen, malokrvnost, štetan za bubrege, zabranjen u nekim zemljama
E261 – neka ga izbegavaju ljudi sa oštećenjem bubrega
E264 – mučnine, povraćanje
E280 – uzrokuje migrene
E281 – uzrokuje migrene
E290 – povećava dejstvo alkohola

Oksidativni procesi i promene pH vrednosti ubrzavaju razgradnju hrane, pa neki proizvođači dodaju sledeće opasne hemikalije:

E302 – uzrokuje stvaranje kamena u buregu
E310 – nadražaj želuca i kože
E319 – mučnina, povraćanje, delirijum, smrtonosna doza je 5g
E320 – alergije, hiperaktivnost
E325 – neka ga izbegavaju deca netolerantna na laktozu
E339 – narušava ravnotežu između kalcijuma i fosfora
E363 – zabranjen u nekim zemljama
E370 – zabranjen u nekim zemljama
E375 – loš za jetru, podiže nivo mokraćne kiseline, gastritis
E380 – loš za jetru i sluznicu zeluca
E385 – zabranjen u nekim zemljama

Stabilizatori su hemikalije koje se koriste za zgušnjavanje namirnica i označene su brojevima od E400 do E495. Pomenuta grupa je sledeća:

E407 – uzrokuje čir
E412 – mučnina, grčevi u stomaku, snižava nivo holesterola
E413 – izaziva alergije
E414 – nadraženje sluznice, alergen
E416 – moguće su alergije
E420 – loš za zeludac, nije dozvoljen za dečju prehranu
E421 – proliv, mučnina, povraćanje, loš za bubrege
E432 – zabranjen u nekim zemljama
E450 – remeti ravnotežu vode u organizmu
E461 – gasovi, opstrukcija tankog creva
E463 – zabranjen u nekim zemljama

Sredstva protiv zgrušnjavanja nalazimo pod oznakama od E500 do E585:

E503 – nadražuje sluznicu
E508 – problemi sa želucem
E510 – neka ga izbegavaju ljudi s bolesnim bubrezima i jetrom
E513 – zabranjen u nekim zemljama
E514 – remeti ravnotežu vode u organizmu
E553 – može da izazove rak želuca, zabranjen u Australiji
E554 – teškoće s placentom kod trudnoće, alchajmerova bolest

Emulgatori pod oznakama od E620 do E640 koriste se u veštačkim aromama:

E620 – neka ga izbegavaju deca
E621 – glavobolja, žeđ, vrtoglavica, grčevi u stomaku, proliv, aritmija, zabranjen u proizvodima za decu
E622 – mučnina, povraćanje, proliv
E626 – može uzrokovati giht
E627 – može uzrokovati giht, zabranjen u proizvodima za decu
E629 – može uzrokovati giht
E631 – može uzrokovati giht
E633 – može uzorkovati giht
E635 – može izazvati promene na koži, zabranjen u mnogobrojnim zemljama


Emulgatori koje se koriste kao veštački zaslađivači grupisani su pod oznakama od E900 do E1520:

E905 – moguć rak probavnog trakta
E907 – zabranjen u nekim zemljama
E924 – mućnina, povraćanje, proliv
E925 – kancerogen, uništava biološku vrednost hrane
E927 – zabranjen u nekim zemljama
E950 – spada među najopasnije aditive, loše utiče na štitnu žlezdu
E951 – alergije, migrene, vrtoglavica, smetnje kod vida, sluha i ukusa, remeti pamćenje, depresija, uzročnik nekih degenerativnih bolesti (multipla skleroza, parkinsonova bolest), hormonski poremećaji
E952 – migrene, potencijalno kancerogen, zabranjen u SAD i Engleskoj
E954 – izaziva rak kod životinja
E967 – kamen u bubregu, diuretik
E1505 – metaboliše se u etanol
E1520 – može da izazove infarkt, loše utiče na nervni sistem, dermatitis

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter