Kako povećati dnevni unos vode?

Unos dovoljne količine vode igra važnu ulogu u vašem telu, uključujući održavanje ravnoteže elektrolita i krvnog pritiska, očuvanje zdravlja zglobova, regulisanje telesne temperature i očuvanje zdravlja ćelija.

Iako svi znaju da je važno ostati hidriran, to ponekad može biti teško.

Evo nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da povećate unos vode na dnevnom nivou:

Razumite svoje dnevne potrebe za tečnošću

Pre nego što odlučite da pijete više vode, morate razumeti potrebe svog tela za tečnošću.

Uobičajena preporuka za dnevni unos vode je oko 1.920 ml ili 8 čaša, ali to zapravo nije opšte pravilo.

Nacionalna medicinska akademija (NAM) preporučuje da muškarci konzumiraju 3.700 ml, a žene oko 2.700 ml tečnosti dnevno, uključujući tečnost iz vode, drugih napitaka i hrane.

Međutim, NAM priznaje da nije preporučljivo davati opšte preporuke o potrebama za tečnošću, jer one zavise od nivoa aktivnosti, lokacije, zdravstvenog stanja i još mnogo toga.

Za većinu, jednostavno ispijanje vode radi gašenja žeđi osiguraće da zadovoljite svoje potrebe za tečnošću. Ipak, možda će vam trebati više tečnosti ako redovno trenirate, radite na otvorenom ili poraste spoljašanja temperatura.

Nosite flašu za višekratnu upotrebu sa sobom

Nošenje flaše vode sa sobom tokom dana može vam pomoći da popijete više vode nego inače.

Kada imate flašicu za vodu za višekratnu upotrebu, lako možete piti vodu u bilo kom trenutku, bilo da obavljate kućne poslove, putujete ili sedite kod kuće, bilo da ste na poslu ili u školi.

Držanje flašice vode pri ruci može poslužiti i kao vizuelni podsetnik da popijete više vode. Ako vidite flašu na svom stolu, stalno će vas podsećati da pijete više.

Postavite podsetnike

Možete postaviti podsetnike pomoću aplikacije ili alarma na vašem smart telefonu ili satu.

Na primer, pokušajte da postavite podsetnik da popijete nekoliko gutljaja vode svakih 30 minuta, ili podesite podsetnik da završite ispijanje čaše vode i punite je svakog sata.

Ovi podsetnici mogu vam pomoći da povećate unos vode, posebno ako se borite sa tim da ste zaboravni ili previše zaposleni da biste pili.

Zamenite druge napitke – vodom

Jedan od načina da pijete više vode – i poboljšate svoje zdravlje i smanjite unos kalorija – je da zamenite druga pića, poput sokova i sportskih napitaka, vodom.

Ova pića su često puna šećera, što može biti izuzetno štetno za vaše zdravlje, ali i liniju.

Za optimalno zdravlje ograničite unos dodatog šećera na manje od 5% unosa kalorija. Samo jedna čaša soka (240 ml) dnevno može premašiti ovu granicu.

Zamena ovih slatkih napitaka vodom je jednostavan i jeftin način za smanjenje dnevnog unosa kalorija, što vam potencijalno može pomoći da smršate.

Dodajte ukuse

Ako vam je potrebno malo arome da biste lakše unosili tečnost, evo super korisnog trika – korišćenje jeftine flaše vode sa infuzerom jedna je od zdravih opcija.

Popularne voćne kombinacije koje se koriste u boci za infuzerom su krastavac-limeta, limun i kivi-jagoda. Međutim, možete koristiti bilo koju kombinaciju voća koja odgovara vašem ukusu.

Popijte jednu čašu vode svakog sata na poslu

Ako radite 8 sati dnevno, ispijanje čaše vode svakog sata na poslu dodaje do 8 čaša (1.920 ml) vašem dnevnom unosu vode.

Napunite čašu vodom čim dođete na posao, a na kraju svakog sata jednostavno popijte preostalu vodu i napunite čašu ponovo.

Jedite voće i povrće bogato vodom

Jedan jednostavan način da unesete više vode je da jedete više namirnica bogatih vodom. Voće i povrće sa visokim sadržajem vode je:

Zelena salata: 96% vode

Celer: 95% vode

Tikvice: 95% vode

Kelj: 92% vode

Lubenica: 91% vode

Dinja: 90% vode

Pored visokog sadržaja tečnosti, ovo voće i povrće je prepuno vitamina, minerala i antioksidanata koji će vam pomoći da očuvate svoje zdravlje.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter