Kako održati kilažu nakon dijete?

Gubitak težine nije lak. Osim redovnog plana vežbanja, gubitak težine obično zahteva i strožu ishranu nego što ste navikli.

Međutim, kada ste dosledni, navike počinju da se formiraju i vaš plan mršavljenja postaje vaša druga priroda. Zatim, teži deo postaje povratak na uobičajeni način ishrane i održavanje kilaže.

Kada ste u kratkotrajnom, rigidnom obrascu ishrane, normalne zamke svakodnevne ishrane nisu toliko problem. U toku ste, vidite kako se težina smanjuje, a dijeta kontroliše vaš izbor.

Ali kada dostignete željenu težinu i planirate prelazak na „normalan“ način ishrane nakon gubitka težine, mnogo je teže biti dosledan u izboru hrane.

Prelazak sa dijete na redovnu ishranu može biti težak. Ali sledeći saveti o ishrani nakon gubitka težine pomoći će vam da uspešno pređete na zdravu ishranu za održavanje.

Jedite pažljivo

Uključite svesne prehrambene navike u obroke. Da biste to učinili, učinite vreme obroka „glavnim događajem“. Postavite sto, isključite televizor i telefon i samo uživajte u obroku. Odvojite vreme da poštujete hranu koju konzumirate i sve što je potrebno da je „donesete na tanjir“.

Očekujte neuspehe

Da, biće trenutaka kada jednostavno niste mogli reći ne dodatnoj količini kolača, popili ste samo malo previše ili ste izgubili kontrolu nad sobom. To je život! Naučite kako se nositi sa prehrambenim greškama i vratiti se na pravi put verovatno je najvažniji „alat“ za održavanje gubitka težine.

Izbegavajte restriktivnu ishranu nakon gubitka težine

Kada neko ograniči usnos određene hrane, on žudi za njom, pa se čak može i prejesti drugom lošom hranom pokušavajući da izbegne onu za kojom žudi.

Vodite dnevnik ishrane

Vođenje dnevnika ishrane tokom prvih nedelja održavanja može napraviti razliku između uspeha i neuspeha. Zapisivanje svega što jedete tera vas da zastanete i odvojite vreme da zaista obratite pažnju na svoju ishranu. Vođenje evidencije je od vitalnog značaja za promene u unosu kalorija ako se brojka na vagi počne povećavati.

Jedite samo kada ste gladni

Obratite posebnu pažnju na signale vašeg tela da biste saznali razliku između stvarne gladi i stresa ili dosade. Pokušajte da utvrdite da li vaše telo zaista gladuje ili je vaša glad odgovor na emocionalni problem. Ovo u početku može biti teško odrediti. Možda će trebati vremena da se nauče pravi znaci gladi u odnosu na stare prehrambene navike za odgovor na stres. Prvi korak je osvešćivanje znakova, izbegavanje trenutnog odgovora (poput jedenja pre nego što razmislite o tome da li ste zaista gladni) i donošenje zdravijih odluka.

Jedite proteine pri svakom obroku

Proteini vam mogu pomoći da obuzdate apetit jer smanjuju uticaj hormona odgovornog za glad, pomažući vam da se ranije osećate sito i duže ostanete siti. U svaki obrok uključite najmanje 20 grama proteina.

Naspavajte se

Kada ne spavate dovoljno kvalitetno, nivo hormona gladi grelina se povećava, dok se smanjuje nivo leptina, hormona za kontrolu apetita. Povećan je rizik od gojaznosti kod ljudi koji ne spavaju dovoljno. Dakle, ako vam je teško da zaspite osam sati svake noći, pokušajte da napravite sledeće promene.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter