Ishrana dojilja: Kako treba da se hrani majka koja doji?

Mnoge majke koje doje se pitaju da li će hrana koju jedu uticati na njihovo majčino mleko.

Možda ste se zapitali da li je neophodno izbegavati određenu hranu da biste sprečili probleme sa varenjem ili alergije kod vaše bebe. Ili se možda pitate da li treba da jedete posebnu hranu da biste napravili pravu količinu mleka ili mleko najboljeg kvaliteta za svoju bebu.

Dobra vest je da će vaše mleko verovatno odgovarati vašoj bebi bez obzira na to šta jedete. Vaše telo tačno zna koja je ishrana potrebna vašoj bebi u svakoj fazi razvoja.

Koristite sledeće savete da biste lakše isplanirali svoju ishranu.

Ishrana za dojije – šta jesti?

 • Uključite izvore proteine 2-3 puta dnevno, kao što su meso, živina, riba, jaja, mlečni proizvodi, pasulj, orašasti plodovi i semenke.
 • Jedite tri porcije povrća dnevno, uključujući tamnozeleno i žuto povrće..
 • Jedite dve porcije voća dnevno.
 • Uključite u svoju svakodnevnu ishranu integralne žitarice, kao što su hleb od celog zrna pšenice, testenine, žitarice i ovsena kaša.
 • Pijte dovoljno vode.
 • Ako izbegavate meso, potrudite se da jedete druge namirnice koje su izvori gvožđa i cinka kao što su pasulj, sušeno voće, orasi, semenke i mlečni proizvodi. Ako izbegavate sve proizvode životinjskog porekla (veganska ishrana), moraćete da uzimate suplement B12 kako biste bili sigurni da vaša beba ne razvije nedostatak ovog vitamina.

Ishrana za dojilje – koliko jesti?

Dojenje zahteva dodatne kalorije. Ako još uvek imate višak kilograma koji ste dobili u trudnoći, ovaj „višak“ će se prirodno koristiti za proizvodnju mleka. Ako ste pak izgubili višak kilograma, možda ćete morati da pojedete dodatnih 500-600 kalorija dnevno. Nakon što vaša beba počne da jede drugu hranu sa 6 meseci, vi ćete proizvoditi manje mleka i možete smanjiti unos kalorija.

Alkohol i kofein

 • Ako konzumirate alkohol (što svakako nije preporučljivo), sačekajte 2-3 sata pre dojenja/izmuzavanja. Alkohol se ne zadržava u mleku – nestaje kako nivo alkohola u krvi opada.
 • Kofein se prenosi u vaše mleko, ali većini beba to ne smeta. Ako vaša beba ne spava dobro ili je razdražljiva, možda bi trebalo da ograničite ili u potpunosti izbacite kofein. Novorođenčad može biti osetljivija na kofein nego starije bebe.

Kako ishrana majke utiče na majčino mleko?

 • Docasaheksanenska kiselina (DHA) je važna omega 3 masna kiselina potrebna bebama za razvoj mozga. Možete povećati DHA u mleku jedući ribu 2-3 puta nedeljno. Najbolji izvori DHA su: losos, pastrmka i tunjevina.
 • Boje hrane koju jedete, uključujući prirodne pigmente u povrću i biljne dodatke ili boje za hranu dodate hrani, mogu promeniti boju vašeg mleka.
 • U mleku će se pojaviti različiti ukusi iz vaše ishrane.
 • Ako otkrijete da vaša beba često ima gasove ili grčeve i da često ima dijareju nakon što pojedete određenu hranu, pokušajte da izbegavate tu hranu nekoliko nedelja i vidite da li simptomi nestaju. Zatim probajte hranu ponovo da vidite da li još uvek morate da je izbegavate.

Alergije kod beba

 • U retkim slučajevima beba može razviti alergiju na hranu koju majka jede. Najčešći simptomi su zelena stolica nalik na sluz i krv. Refluks obično nije uzrokovan alergijama na hranu.
 • Najčešća hrana koja izaziva alergije su mlečni proizvodi, proizvodi od soje, pšenica i jaja. Manje uobičajene namirnice koje izazivaju alergije su riba, orasi, kikiriki ili kukuruz.
 • Vođenje dnevnika vaše ishrane i bebinih simptoma zajedno vam može pomoći da saznate koja hrana uzrokuje probleme. Sve dok vaša beba dobija na težini i nije anemična, alergija neće izazvati nikakve dugoročne probleme. Ne morate prekinuti dojenje.
 • Uklanjanje sumnjive hrane iz vaše ishrane pažljivim čitanjem svih etiketa na hrani trebalo bi da reši problem, ali može proći 4-6 nedelja da simptomi kod bebe nestanu. Poseta iskusnom nutricionisti sa iskustvom sa alergijama na hranu može vam pomoći da pravilno planirate svoju ishranu.
Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter