Greške i zablude u procesu mršavljenja

Želim da skinem kilograme? Konstantno pravim greške u tom procesu? Kome mogu da se obratim za pomoć? Na koji način mogu sam sebe da motivišem i istrajem u svojim odlukama? To su samo nekoliko pitanja koje si često postavljamo u procesu zdravog načina života i odluka. Ne morate da se plašite, jer nikada nije kasno, niti za bilo koju odluku, pa tako ni zdrav način života. Naravno da vam je sve nepoznato ili ste negde možda čuli kako to funkcioniše, ali nikada se niste oprobali u tome? Možda je vreme da posetite lekara ili se obratite nutricionisti, nešto više o tome zašto nam je potreban nutricionista smo pisali u prošloj objavi.

Promena stila života sa akcentom na zdravu ishranu i kontrolu kalorija koje unesimo, važnija je od praćenja instrukcije bilo kakvih modernih dijeta. Da bismo vam pomogli da napravite bitne promene u životu, navodimo istine i zablude u vezi dijeta i hrane koju jedemo.
Koje su zablude i istine?

1.Brzo mršavljenje je jedino ispravno.

Zaboravite na „kul moderne“ dijete kojima ćete brzo skinuti višak kilograma. Možda ćete brzo izgubiti kilograme, ali ćete ih isto tako BRZO i vratiti kada prestanete sa dijetom. U tom periodu, istrošićete sve hranljive zalihe u organizmu i opteretiti ga zbog prebrzog i nezdravog gubitka kilograma. Zdrav način mršavljenja podrazumeva od 500g do 1 kg nedeljno

2.Ukoliko budem jeo kasno – taj obrok će me ugojiti.

Vreme obroka ne utiče na mršavljenje ili na dobijanje kilograma. Važno je koliko kalorija unesemo tokom dana. Ako je potrebno da jedemo uveče zbog vašeg zauzetog dnevnog rasporeda, sve dok ne uzimate više kalorija nego što vam je potrebno, nemate razloga za brigu.

3.Što više preskačem obroke – više ću da smršam.

Misao da ćete preskakanjem obroka jesti manje tokom dana je jedna velika zabluda.Ukoliko preskočite obrok, bićete užasno gladni i ješćete više tokom sledećeg obroka kojeg jedva čekate. Bolje je da imate zdrav doručak uz još 4 ili 5 manjih obroka u toku dana. U prostom jeziku bismo rekli „više obroka po malo“. Dijete sa niskim kalorijskim unosom koje često idu znatno ispod vašeg bazalnog metabolizma (BMR) su neodržive na duži rok. U stvarnosti, dešava se suprotno od onoga šta želite, dolazi do gomilanja kilograma.

4.Ukoliko budem jela samo salate – uspeh je zagarantovan.

Ne, neće i nije istina. Potrebni su vam proteini, jer ćete bez proteina i povrća biti brzo gladni. Ako volite i želite da jedete samo salate, u nju ubacite malo kuvanog posnog mesa, živinskog mesa ili komadiće ribe, sira, zajedno sa zelenom salatom i ostalim povrćem. Ako shvatite da je svaka zabluda o mršavljenju utemeljena na nekom “lakom rešenju”, razbijte ih tako što ćete se informisati. Ne postoji lakši način, postoji samo pravi način. Budite zdravi i zadovoljni. Smršajte pametno.

5.Dijete bogate proteinima i one bez ugljenih hidrata su zdrave.

Ako kalorije iz vašeg dnevnog jelovnika dolaze iz jaja, sira i mesa, uskraćujete vaš organizam za važne vitamine i hranljive materije. Plan ishrane koji kontroliše unos kalorija fokusiran je na pravilnu količinu ugljenih hidrata, proteina i masti.

Sada kada smo vam napisali nekoliko zabluda o skidanju kilograma i dijetama, želeli bismo da vam navedemo nekoliko primera u vezi sa zabludom hrane.

1.Ne smem da jedem mlečne proizvode.

Mlečni proizvodi i mleko bez mlečne masti ili sa malim procentom mlečnih masti (do 1%) hranljivi su kao i punomasno mleko, ali sadrže manje kalorija. Mleko, jogurt i sir takođe sadrže vredne hranljive materije kao što su proteini i kalcijum.

2.Oznake na pakovanjima su uvek tačne.

Proizvođačima je tačno određeno šta moraju da napišu na proizvodu, ali i uvek nađu rupu u zakonu. Ako na etiketi piše “smanjen sadržaj masti” to ne znači da je proizvod – zdrava hrana, jer ne piše koliko je proizvod manje masan od onoga koji nema smanjen sadržaj masti. Oni vole krupnim slovima da ističu neku potencijalnu prednost proizvoda, a ono što ne valja usitne da se jedva može pročitati. Kada na pakovanju margarina pročitate “koristan za srce i krvne sudove” nećete valjda da poverujete u to?

3.Ugljeni hidrati goje.

Birajte integralno, zdravije je. Mnoge namirnice koje su bogate skrobom imaju najmanje masti. Kada se jedu u pravim količinama, ugljeni hidrati ne uzrokuju gojaznost. Primer je, recimo, proteinska Atkinsonova dijeta koja je najpoznatija od dijeta koje ne sadrže ugljene hidrate. U ovoj dijeti osobe mršave ne zato što izbegavaju ugljene hidrate, već zato što imaju ukupni kalorijski deficit, dakle, manje jedu nego što troše. Ni ovu dijetu ne preporučujem jer ukida jednu celu grupu namirnica koja inače stoji u osnovi svake zdrave ishrane – žitarica. Jedite žitarice, po mogućnosti integralne, kao i pirinač i hleb u potrebnim količinama i nećete se ugojiti. Jedino izbegavajte da pržite krompire, jer je to recept za gojaznost. Hrana bogata vlaknima vam može pomoći da izgubite kilograme, ali vam neće pomoći, ako jedete previše ili ako stavljate sos na integralnu testeninu.

4.Ako izbacim sve “grickalice”, smršaću.

Nije problem da izbacite sve grickalice, već samo one koje su loše za vas. Mnoge osobe kada ogladne između obroka uzmu ono što im nimalo ne odgovara, slatke/ slane, masne i veoma kalorične grickalice koje su bogate zasićenim masnoćama. Da bi “grickali” zdrave užine, izbacite čokolade, smoki, čips, pržene zanimacije i ostale slane ili slatke industrijske proizvode. Odaberite voće i grickajte do mile volje. Unećete više vitamina i minerala a manje kalorija, dakle, upravo ono što vam je potrebno.

5.Crveno meso nije zdravo.

Male količine posnog mesa u dnevnoj ishrani vam pružaju zdrave hranljive materije kao što su proteini, gvožđe i cink. Samo izaberite meso koje je posno i bez masnoće. Da biste imali zdrav organizam i prikladno telo bez viška kilograma, izbegavajte masnu hranu i zaboravite na ekstremne preokrete u ishrani. Postepeno pravite izmene koje su na duže staze ključ mršavljenja i ostajanja na idealnoj kilaži.

Kombinacija prave ishrane i fizičke aktivnosti je za sada najbolji način za mršavljenje. Razumni gubitak kilograma se postiže kada napravite manje, zdravije promene u svom životu i to je održivo na dug period. Neminovno je da promena treba da krene od nas samih, tek onda kada postanemo svesni svojih loših navika i grešaka možemo da potražimo konstruktivnu pomoć. Kako bismo onda nastavili proces realizacije, vreme je da potražimo stručnu osobu, koja će imati odgovore na sva naša pitanja. Širimo zdrave navike, jer su one individualna odluka i jedino vrede.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter