Gastritis – rešite tegobe ishranom

Jedan od najčešćih problema vezanih za varenje hrane je upala sluzokože želuca – gastritis.

Postoje različite vrste i uzroci gastritisa, a lečenje će zavisiti od vrste i uzroka. Najčešći uzrok iz pouzdanog izvora je infekcija bakterijom Helicobacter pilori (H. pilori).

Drugi uzroci uključuju loše životne navike, kao što je konzumacija duvana ili alkohola, i različita zdravstvena stanja, kao što je Kronova bolest.

Akutni gastritis traje ograničeno vreme i često se poboljšava nakon lečenja. Bez lečenja, međutim, gastritis može postati hroničan ili dugotrajan. U zavisnosti od uzroka, mogu nastati komplikacije koje uključuju peptički čir, krvarenje, nedostatke u ishrani i povećan rizik od raka.

Istraživači do sada nisu zvanično potvrdili vezu između ishrane i većine vrsta gastritisa. Međutim, u studiji iz 2020. godine, preko 58% ljudi sa hroničnim gastritisom potvrdilo je da faktori ishrane utiču na poboljšanje ili pogoršanje simptoma.

Koju hranu jesti?

Nacionalni institut za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege kaže da nije jasno da li ishrana igraju značajnu ulogu u izazivanju gastritisa. Međutim, stručnjaci preporučuju izbegavanje alkohola i začinjene hrane, jer oni mogu pogoršati simptome.

Protivupalna ishrana

Gastritis je zapaljensko stanje, a istraživanja pokazuju da protivupalna ishrana može pomoći u ublažavanju simptoma.

Hrana koju bi trebalo da konzumirate:

  • bobičasto voće, koje sadrži polifenole kao što su flavonoidi i antocijanini
  • izvore ugljenih hidrata sa niskim glikemijskim indeksom
  • izvore zdravih masti kao što su omega-3 masti u masnoj ribi, orašastim plodovima i semenkama
  • lisnato zeleno povrće, kao što su kupus, kelj, spanać i rukola
  • masne ribe, kao što su losos, skuša i sardine
  • orašte plodove, uključujući bademe, orahe i lešnike
  • voće, kao što su jagode, borovnice, trešnje i maline
  • maslinovo ulje
  • beli luk, đumbir, kurkuma i drugi začini takođe mogu imati antiinflamatorna svojstva

Probiotske namirnice

Prema starijim istraživanjima iz 2013. godine, suplementacija probioticima može pomoći u uklanjanju H. pilori iz creva. Drugi sugeriše da probiotici mogu ubrzati zarastanje čira na želucu.

Stariji pregled kliničkih ispitivanja otkrio je da su oni koji su koristili probiotske supelemente tokom lečenja H. pilori imali dvostruko veće šanse da uspešno eliminišu bakterijsku infekciju i da su imali manje neželjenih efekata lečenja od onih koji nisu koristili probiotske suplemente.

Druga studija sugeriše da probiotici mogu pomoći da se ubrza zarastanje čira na želucu, mada je važno napomenuti da je većina studija na ovu temu uključivala ispitivanja na životinjama.

Konzumiranje probiotičke hrane može koristiti ljudima sa gastritisom tako što će poboljšati njihovo ukupno zdravlje.

Namirnice koje su prirodan izvor probiotika:

  • jogurt
  • kiseli kupus
  • miso
  • kefir
  • tempeh
  • kimči

Koje namirnice treba izbegavati?

Konzumiranje pržene, kisele i ljute hrane će dodatno iritirati sluznicu želuca i preporučuje se da je u potpunosti izbegavate tokom terapije.

Kada izbegavate veliku količinu masnoća i jake začine u hrani to će vam trenutno pomoći u lečenju neprijatnih simptoma gastritisa.

Bolne upale koje se već odvijaju u želucu samo se mogu pogoršati unošenjem začinjene hrane.

Zaboravite industrijske sosove i sokove, jer su prepuni veštačkih aditiva, šećera i konzervansa.

Preterana konzumacija kafe i pića na bazi kofeina (koka-kola, eneretska pića), kao i preterivanje sa alkoholom može pogoršati stanje vaših organa za varenje.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter