Eterična ulja

Šta su eterična ulja i kako deluju u aromaterapiji?

Eterična ulja nisu ništa novo. Koristila su se kroz istoriju u mnogim kulturama. Tako su ih na primer Egipćani, Grci, Rimljani, Evropljani i Kinezi vekovima koristili za zdravlje, lepotu, emotivni balans  i duhovnu praksu.

Eterična ulja unapređuju naše mentalno, fizičko i emocionalno stanje, deluju preventivno i terapijski. Pomoću njih možemo da: 

  1. očuvamo i unapredimo svoje zdravlje.
  2. iscelimo tegobe koje nas muče.

Šta je aromaterapija?

Aromaterapija je postupak primene čistih, terapeutskih etarskih ulja u svrhu poboljšanja zdravstvenog stanja na fizičkom, emocionalnom, mentalnom i duhovnom nivou.

Nisu sva ulja istog kvaliteta pa i o tome treba voditi računa. Faktori koji utiču na kvalitet terapeutskog ulja su hemotip, način uzgajanja, biljni organi, način dobijanja, lot broj.

Kako rade eterična ulja?

Na organima, tkivima, koži, mišićima i  endokrinim žlezdama se nalaze posebni  receptori koji čuvaju emocionalne informacije. Molekuli etarskog ulja se vezuju za te receptore i oni su sposobni da prepoznaju problem u Vašem telu i reše ga.

 

U narednim postovima ću Vam preneti moja iskustva i saznanja o uljima koje ja koristim godinama unazad i rado preporučujem svim svojim klijentima.

Odmah ću da napomenem da postoji mnogo različitih kompanija koje se bave proizvodnjom eteričnih ulja, a moj izbor je kompanija YOUNGLIVING, koja je već 20 godina prva u svetu po kvalitetu eteričnih ulja.

Nataša Đukić - Nutricionista