Ishrana za masnu jetru

Nealkoholna masna jetra je jedan od najčešćih uzroka bolesti jetre u svetu.

To je stanje u kojem se višak masti skladišti u jetri i može dovesti do ciroze i otkazivanja jetre ako se ne leči. Češća je kod ljudi koji žive sa određenim stanjima kao što su gojaznost i dijabetes tipa 2 — i za razliku od bolesti jetre povezanih sa alkoholom, nealkoholna masna jetra nije uzrokovana prekomernom konzumacijom alkohola.

U zdravom telu, jetra uklanja toksine i proizvodi žuč, protein koji razlaže masti u masne kiseline kako bi se one mogle variti.

Bolest masne jetre oštećuje jetru i sprečava je da radi kako treba, ali promene načina života mogu sprečiti da se stanje pogorša.

Prva linija lečenja je gubitak težine, kroz kombinaciju smanjenja kalorija, vežbanja i zdrave ishrane.

Broj kilograma koje treba da izgubite za lečenje masne jetre zavisiće od količine viška telesne masti koju imate. Vaš nutricionista vam može pomoći da odlučite o odgovarajućem cilju gubitka težine na osnovu vašeg opšteg zdravstvenog stanja.

Za one sa masnom jetrom se generalno preporučuje dijeta bogata hranljivim sastojcima, zasnovana na celovitoj ishrani, bogata vlaknima, proteinima i nezasićenim mastima.

Evo nekoliko namirnica koje treba da uključite u svoju ishranu:

Kafa pomaže u smanjenju abnormalnih enzima jetre

Istraživanje iz 2021. godine otkrilo je da je redovna konzumacija kafe povezana sa smanjenim rizikom od razvoja masne jetre, kao i sa smanjenim rizikom od napredovanja fibroze jetre kod onih kojima je već dijagnostikovana masna jetre.

Zeleniš za sprečavanje nakupljanja masti

Studija iz 2021. godine otkrila je da jedenje spanaća posebno smanjuje rizik od masne jetre, verovatno zbog nitrata i različitih polifenola koji se nalaze u lisnatom zelenom povrću. Zanimljivo je da se studija fokusirala na sirovi spanać, jer kuvani spanać nije imao iste rezultate. Razlog može biti to što kuvanje spanaća (i drugog lisnatog povrća) može dovesti do smanjenog sadržaja polifenola i antioksidativne aktivnosti.

Pasulj i soja za smanjenje rizika od masne jetre

Mahunarke kao što su sočivo, soja i grašak nisu samo nutritivno bogate namirnice, već sadrže i otporan skrob koji pomažu u poboljšanju zdravlja creva. Konzumiranje mahunarki može čak pomoći u smanjenju glukoze u krvi i triglicerida kod gojaznih osoba. Pored toga, studija iz 2019. pokazala je da ishrana bogata mahunarkama posebno pomaže u prevenciji bolesti masne jetre.

Nekoliko studija je takođe otkrilo da konzumacija soje (bilo da se zamenjuje porcijom mesa ili ribe, ili konzumiranjem miso supe, koja sadrži fermentisanu soju) može pomoći u zaštiti jetre, najverovatnije zato što soja sadrži visok nivo proteina, konglicinina, koji je poznat po svojoj sposobnosti da pomogne u snižavanju nivoa triglicerida i možda zaštiti od nakupljanja visceralne masti.

Pored toga, tofu je hrana sa niskim sadržajem masti koja služi kao dobar izvor proteina, što ga čini idealnim izborom ako pokušavate da ograničite unos masti.

Masna riba

Masne ribe kao što su losos, sardine, tunjevina i pastrmka su bogate omega-3 masnim kiselinama. Istraživanja sugerišu da suplementacija omega-3 masnim kiselinama može biti od koristi onima sa masnom jetrom smanjenjem masti u jetri, povećanjem zaštitnog HDL holesterola i snižavanjem nivoa triglicerida.

Ovsena kaša za vlakna

Hrana od celog zrna, bogata vlaknima, poput ovsenih pahuljica, povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti povezanih sa masnom jetrom.

Orašasti plodovi pomažu u smanjenju upale

Ishrana bogata orašastim plodovima povezana je sa smanjenom upalom, insulinskom rezistencijom i oksidativnim stresom, i nižom prevalencijom masne jetre.

Studija iz Kine otkrila je da je povećana konzumacija orašastih plodova značajno povezana sa smanjenim rizikom od masne jetre – a istraživanje je otkrilo i da ljudi sa masnom jetrom koji jedu orahe imaju poboljšane funkcije jetre.

Kurkuma za smanjenje markera oštećenja jetre

Visoke doze kurkumina — aktivnog sastojka kurkume — mogu smanjiti markere oštećenja jetre kod ljudi sa masnom jetrom.

Studije koje se fokusiraju na suplementaciju kurkumom pokazuju da ovaj svetlo narandžasti koren može smanjiti nivoe serumske alanin aminotransferaze (ALT) i aspartat aminotransferaze (AST) — dva enzima koja su abnormalno visoka kod ljudi sa masnom jetrom.

Seme suncokreta za antioksidanse

Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E, antioksidansom koji se često, u vidu suplemenata, koristi u lečenju masne jetre.

Dok se većina istraživanja o masnoj jetri i vitaminu E fokusira na suplemente, porcija od 100 grama semenki suncokreta sadrži oko 20 miligrama vitamina E, što je više od 100 procenata dnevne preporučene vrednosti. Ako želite da povećate konzumaciju vitamina E, suncokretovo seme je dobra polazna tačka.

Povećajte unos nezasićenih masti

Zamena izvora zasićenih masti — poput putera, masnih komada mesa, kobasica i suhomesnatih proizvoda — izvorima nezasićenih masti — kao što su avokado, maslinovo ulje, puter od orašastih plodova i masna riba — može biti od pomoći za one sa masnom jetrom.

Zbog toga se mediteranska dijeta ponekad preporučuje za osobe koje žive sa masnom jetrom, zbog fokusa na hranu koja sadrži nezasićene masti, kao i zbog njene sposobnosti da pomogne u smanjenju ukupnog nivoa holesterola.

Beli luk za poboljšanje opšteg zdravlja

Ovo povrće ne samo da dodaje ukus hrani, već male eksperimentalne studije takođe pokazuju da dodaci belog luka u prahu mogu pomoći u smanjenju telesne težine i masti kod ljudi sa masnom jetrom.

U nedavnoj studiji iz 2020. godine, pacijenti sa NAFLD-om koji su uzimali 800 mg belog luka u prahu dnevno tokom 15 nedelja primetili su smanjenje masti u jetri i poboljšanje nivoa enzima.

6 vrsta hrane koje treba izbegavati ako imate masnu jetru

Ako imate masnu jetru, vaš lekar može preporučiti da izbegavate određenu hranu — ili da je bar da umanjite unos iste. Ove namirnice generalno doprinose povećanju težine i mogu povećati šećer u krvi.

Izbegavajte kada je moguće:

Alkohol – Alkohol može biti glavni uzrok bolesti masne jetre, kao i drugih bolesti jetre.
Dodati šećer – Držite se dalje od slatke hrane kao što su slatkiši, kolačići, gazirana pića i voćni sokovi. Visok nivo šećera u krvi povećava količinu nakupljanja masti u jetri.
Pržena hrana – bogata je mastima i kalorijama.
Dodata so – Konzumiranje previše soli može povećati rizik od masne jetre.
Beli hleb, pirinač i testenine
Crveno meso – Govedina i delikatesno meso su bogati zasićenim mastima.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter