Ishrana nakon porođaja

Nije tajna da hrana koju jedemo podstiče naše svakodnevne aktivnosti – što je posebno važno kada te dnevne aktivnosti uključuju brigu o novorođenčetu i dojenje.

Ali za mnoge nove mame, želja da izgube višak kilograma može imati prednost u odnosu na ishranu svog tela odgovarajućom hranom koja će podržati oporavak, proizvodnju mleka, odmor i sve druge zadatke koji su potrebni da se prebrodi dan.

Dobra vest je da je moguće postepeno smršati nekoliko kilograma (ako je to vaš cilj) dok i dalje unosite dovoljno kalorija koje su potrebne za brigu o vašem detetu. Ključ je da budete strpljivi, jedete kvalitetne obroke i date sebi dovoljno vremena.

Uključite namirnice iz svih grupa

Tokom perioda nakon porođaja, fokusirajte na ove grupe namirnica:

  • proteine
  • voće
  • povrće
  • ugljene hidrate bogate vlaknima
  • masti kao što su avokado, orasi i semenke

Imajte na umu da se kalorijski unos i odgovarajući unos makronutrijenata razlikuju u zavisnosti od nivoa vaše aktivnosti, konstitucije i još mnogo toga.

Osim toga, ako imate dijabetes, možda ćete morati da pratite drugačiji obrazac ishrane kako biste optimizovali kontrolu šećera u krvi. Potrebe svake žene su različite i zavise od mnogih faktora.

Ostanite hidrirani ceo dan

Dara Godfri, MS, RD, registrovani dijetetičar za Reproductive Medicine Associates iz Njujorka, kaže da je hidratacija, posebno ako je dojenje kritična. Ona preporučuje do 3 litre vode dnevno.

Međutim, potrebe za hidratacijom mogu varirati, tako da je najbolje da žeđ bude vaš vodič. Dobar način za merenje hidratacije je gledanje boje vašeg urina. Bledožuti urin ukazuje na odgovarajuću hidrataciju, dok tamno obojeni urin ukazuje na to da ste možda dehidrirani i da morate da povećate unos vode.

Zapamtite da je gubitak težine idealno spor i postepen

Ako pokušavate da smršate dok dojite, Akademija za ishranu i dijetetiku kaže da je spori gubitak težine od 1 funte nedeljno ili 4 funte mesečno idealan.

Nastavite sa prenatalnim vitaminima

Majke koje doje treba da nastave da uzimaju prenatalni vitamin ili vitamin specifičan za postnatalne majke. Ako ne dojite, ali želite dodatne hranljive materije, razgovarajte sa svojim lekarom za preporuke.

Smanjite unos kofeina

Iako nije poznato da mala količina kofeina koja prelazi od vas do bebe kroz majčino mleko negativno utiče na vaše dete, CDC preporučuje da se pridržavate 300 miligrama ili manje dnevno.

Minimizirajte prazne kalorije

Nastojte da minimizirate grickalice i artikle sa visokim sadržajem šećera, natrijuma i zasićenih masti, uključujući prženu hranu, bezalkoholna pića i deserte.

Izbegavajte ribu bogatu živom

Ako dojite, izbegavajte morske plodove i ribu sa visokim sadržajem žive poput narandže, tunjevine, kraljevske skuše, marlina, ajkule, sabljarke ili morske ribe. Umesto toga, odlučite se, između ostalog, za lososa, škampe, bakalar, tilapiju, pastrmku i halibut.

Ograničite alkohol tokom dojenja

Iako mnoge žene odlučuju da izbegavaju alkohol tokom dojenja, ako odlučite da pijete, činite to umereno i pokušajte da ga ograničite na posle dojenja ili sačekajte 2 do 3 sata nakon što popijete piće da biste dojili.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter