Domaći humus sa paprikom

Sastojci:
200g sirove leblebije
100ml hladne vode
2 čena belog luka
2 kašike limunovog soka
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike tahini paste
1 kašike proprženog susama
2 kašičice himalajske ili kalijumove soli
1 kašičica začina: kari, tucana crvena paprika ili seckani peršun.
1-2 crvene pečene paprike

Način pripreme:
Priprema leblebije : Preliti suva zrna vodom, da bude oko tri puta više nego leblebije, i ostaviti preko noći. Ujutru je potrebno leblebije procediti i isprati. Staviti leblebije u šerpu, naliti vodom da bude oko tri puta više vode i dodati kašičicu sode bikarbone. Kuvati na tihoj vatri oko 30-40 minuta, dok zrna potpuno ne omekšaju (skoro na ivici raspadanja).
Priprema humusa : Podeliti sve sastojke na dva dela, u jednu polovinu dodati mlevenu papriku i blendirati dok se ne dobije glatka tekstura. U drugu polovinu dodati vezu peršuna i ponoviti postupak. Humus čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi i do sedam dana. Možete ga koristiti kao namaz za sendviče, kao preliv za salatu, ili kao umak za sirovo povrće.