Autofagija

Pre nego krenemo u benefite autofagije, nije loše da se prisetimo šta ona po definiciji znači i predstavlja. Autofagija potiče iz grčkog jezika (auto = sam + phagein = jesti) i označava proces u kojem se ćelije razgrađuju i recikliraju svoje komponente, i na taj način telu obezbeđuju potrebnu energiju. Ona takođe pospešuje proces u obnavljanju ćelija, koje autofagijom odstranjuju oštećene proteine i organele, i na taj način suzbija negativne efekte starenja tela i organizma.

Kada se vratimo malo u prošlost, autofagija se dugo godina smatrala sistemom u kojem se odlažu ćelije koje izumiru, a pravu svrhu ovog metaboličkog procesa otkrio je i dokazao čuveni Yoshinori Ohsumi, koji je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu iz medicine za iscrpnu analizu same autofagije. Kroz vekove se može poistovetiti i uporediti sa postom, kako duhovnim rastom, tako i telesnim oporavkom, gde se sami odričemo hrane u vremenskom periodu koji mi odaberemo. Važno je da to bude 16, 20, ili 24 časa u skladu sa našim odabirom. Kada bismo uprostili proces autofagije, to bi značilo da 8 sati jedete, a narednih 16 ili 20 časova ne unosite ništa u organizam. Dozovljena je voda ukoliko ne možete da izdržite bez ikakvog unosa. Postoje vodeni i suvi postovi, gde se suvi ogleda u  izbacivanju čak i vode dok ste u procesu autofagije. Na taj način organizam apsorbira sve što nije mogao mesecima.

Benefiti procesa autofagije:

Mnoga svetska  istraživanja dokazuju da se prednosti procesa autofagije ogledaju u smanjenju rizika od raka, gde se većina lekara i dalje bavi analitikom na koji način bi njihovi eksperimenti mogli da doprinesu da autofagija postane rutina u terapijama borbe protiv raka. Pored raka, optimizam lekara ogleda se u tome da se u narednom periodu naprave lekovi koji bi stimulisali autofagiju. Korisna je i kod uništavanja bakterija i virusa, gde štiti od prekomernih upalnih procesa i utiče povoljno na imunitet. Efekte su uvideli i ljudi pod stresom, kao i dijabetičari, gde je važno odreći se šećera i zbog disbalansa u organizmu. Takođe, pomaže i kod poboljšanja funkcionisanja mozga:

  • Autofagija utiče na poboljšanje komunikacije između neurona.

  • Poboljšava rezonovanje i povećava supstance koje podstiču rast ćelija mozga.

  • Stvara nove elektrane u našim ćelijama mozga.

Prednosti autofagije na ćelijskom nivou:

  • Uklanja toksične proteine iz ćelija (Utiče pozitivno na Parkinsonovu i Alchajmerovu bolest).
  • Reciklira zaostale proteine  koji podstiču regeneraciju ćelija.

Na koji način se aktivira autofagija?

Mnogi je uspoređuju sa kuhinjom, gde kroz detoks organizma pripremamo telo za naredni dan, što bi u usporedbi značilo da svaki put kada nešto pripremimo u kuhinji, potrebno je da očistimo i pripremimo radne elemente za sutra. Tako je i sa organizmom, što bi značilo, ukoliko redovno ne čistimo kuhinju ili organizam, dolazi do nečistoće i loših navika. Nagomilavanje dovodi do bolesti, starenja, smanjenja prirodnog otpora organizma, kao i toksičnog otpada. Na ovaj način se obavlja „čišćenje“ loših elemenata, gde se u narednih 30 sati troše nakupljeni toksini.  

Detoks organizma: Ishrana + fizička aktivnost

Da li je autofagija dijeta? Istraživanja dokazuju da organizam „sam sebe jede“ refleksno slanjem mozgu informacije da se učimo živeti bez hrane, gde se sam organizam rešava bespotrebnih toksina koji utiču na podmlađivanje(vraćanje organizma unazad) i rešavanje suvišnih kilograma. Na taj način se naše telo dovodi u zadovoljavajuće stanje, od suzbijanja nadutosti do podizanja raspoloženja. Ona na neki način poseduje moć balansiranja gde štiti organizam kojem je potrebno da se odmori od svih unosa tokom dana ili određenog perioda.
Unos hrane zavisi od osobe do osobe, ali je neminovno izbacivanje slatkiša, peciva, hleba i nezdrave hrane. Ukoliko je potrebna pomoć oko organizovanja kvalitetnih obroka, najbolje je kontaktirati nutricionistu. Pažnju treba usmeriti ka masnoći koja je obavezan makronutrijent u našoj ishrani, koja se za razliku od proteina ne pretvara u ugljene hidrate i šećer. Sagorevanje masti povećava autofagiju. Nutricionisti u velikoj meri predlažu keto dijetu koja je svakako bazirana na  namirnicama bogatim masnoćama sa malo ugljenih hidrata. Autofagija funkcioniše po principu prihvatanja sastojaka koji ostaju u organizmu, a to su naravno toksini. Ženskoj populaciji se preporučuje masniji doručak bez konzumiranja belančevina i ugljenih hidrata zbog izbegavanja dizbalansa hormona u organizmu. Potrebno je ograničiti potrošnju proteina na dnevnom unosu od 15 do 25 grama jednom ili dva puta nedeljno. Konzumiranje maslinovog ulja, zelenog čaja i unosa vitamina poput B3 i D efektno pomaže kod rezultata autofagije. Dobra stvar je da se autofagija može aktivirati i dok spavamo, što bi značilo da smo „uštedeli“ minimalno 7 do 9 sati budnog organizma koji je u režimu autofagije.

Praktikovati trening sa visokim intenzitetom. Ovakva vrsta treninga u  telu  izaziva poželjne i povoljne biohemijske promene. To su treninzi poput sprintova na sportskom terenu, trčanja na pokretnoj traci ili jako brzih izvođenja vežbi na eliptičnoj spravi. One stimulišu autofagiju, ako se prisetimo da je autofagija telesna reakcija na stres, a treninzi visokog intenziteta doprinose baš tom dobrom stresu.  Potrebno je odraditi trening minimalno u trajanju od 20 do 30 minuta dnevno kako bi se mišićima i zglobovima dao optimalan podsticaj. Držati se principa “manje je više”. Dizanje tegova tokom treninga takođe se pokazalo kao efikasan način za aktiviranje autofagije.

Kako bismo sumirali čitav put autofagije, prisetimo se da je našem organizmu potreban odmor od unosa hrane jednako kao i vreme koje smo namenili za  odmaranje ili spavanje. Ovde je akcenat na tome  koliko sati nećemo jesti, kao i promeni ishrane i načinu života, odnosno na koji način autofagija popravlja organizam i vraća ga iz disbalansa. Za sve korisne savete, pogotovo ukoliko se koriste određeni lekovi ili terapije, najbolje je kontaktirati nutricionistu za dobro isplanirani plan i program, ili lekare kako bi se proces autofagije pokrenuo i realizovao na pravi način. Misao da je telo jedino što čovek istinski poseduje i čime upravlja, ne treba da vas obeshrabruje u procesu boljitka za isti. Odvažite se, napravite detoks, poslušajte savete stručnjaka i uživajte u transformaciji sopstvenog tela. Gledati proces koji se kreće u pravom smeru – nema cenu.

 

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter