5 najgorih dijeta svih vremena

Skoro svako od nas je u nekoj fazi svog života očajnički tragao za metodom za brz gubitak kilograma, bilo da ste želeli da skinete “koje kilo” pred neki važan događaj poput svadbe ili pred odlazak na letovanje.

Mnoge dijete koje danas možete pronaći na internetu nemaju nikakvog smisla i ne donose očekivane rezultate, dok pojedine zaista dovode do rapidnog gubitka kilograma ali i ugrožavaju vaše zdravlje.

Danas vam predstavljamo pet najgorih (i pomalo bizarnih) dijeta koje možete pronaći na internetu, uz napomenu da ih nipošto ne isprobavate!

Grejpfrut dijeta

Ova dijeta nastala je 1930-ih godina prošlog veka i još uvek je popularna. Pravila su jednostavna: ako pojedete grejpfrut pre svakog obroka, pijete puno vode, izbacite ugljene hidrate i jedete nemasne izvore proteina, sagorećete masne naslage očas posla!

Zagovornici ove dijete tvrde da uz pomoć ove dijete možete da smršate i do pet kilograma za deset dana.

Ako pijete sok od grejpfruta ili ga konzumirate na prazan stomak, može se negativno odraziti na sluzokožu jednjaka i želuca, ali i na zube i desne. Takođe, određeni enzimi u njemu mogu “sabotirati” dejstvo pojedinih lekova.

Dijeta sa parazitima

Možda će vam “pravila” ove dijete zvučati kao početak jezivog horror filma, ali mnogi ljudi su pokušali da izgube kilograme tako što se namerno zaraze pantljičarama! Nakon što pacijent proguta pilulu sa jajima ovog parazita, oni se razviju u probavnom traktu gde crpe nutrijente iz hrane koju osoba pojede.

Reč je o izuzetno opasnoj dijeti koja bi mogla da bude i smrtonosna. Ne samo da ona uzrokuje nedostatak hranjivih materija u organizmu, već može da dođe i do ozbiljnih komplikacija, pa i smrtnog ishoda.

“Detox” dijeta – Veliko čišćenje

Autor ove dijete je Stenli Barouz, a njoj su se u poslednjih nekoliko godina podvrgavale i mnoge poznate ličnosti koje se kunu u njenu efikasnost! Budući da se ovaj napitak sastoji samo od vode, soka od limuna, crvene paprike i javorovog sirupa, izgubićete nekoliko kilograma, ali u obliku nataložene tečnosti u organizmu.

Verovatno ćete vratiti sve kilograme kada nastavite da jedete čvrstu hranu. Takođe, ovakve niskokalorične dijete mogu da uzrokuju gubitak mišićne mase i da uspore vaš metabolizam.

 Dijeta sa hranom za bebe

Pravilo ove dijete jeste da zamenite prva dva obroka u toku dana malim porcijama kašaste hrane, a zatim večerate niskokaloričan obrok. Ako odlučite da ne jedete ništa osim malih količina kašaste hrane, verovatno ćete da smršate isto kao da ste jeli male porcije bilo koje hrane.

Ne zaboravite da hrana za bebe ne može u potpunosti da zadovolji potpune nutritivne potrebe odraslih.

Dijeta “Uspavana lepotica”

Nakon što je spomenuta u poznatoj knjizi iz 1960-ih, „Dolina lutkica“, ova dijeta je postala opšti hit, iako je blago rečeno – sumanuta. Naime, sve što bi trebalo da radite jeste da pijete toliku količinu sedativa da prespavate nekoliko dana i probudite se vitkiji.

Ovde se radi o klasičnom izgladnjivanju koje može rezultirati atrofijom mišića!

Osim toga, ne samo da će višednevno neunošenje tečnosti i hrane usporiti vaš metabolizam i uzrokovati dehidrataciju, već i šteta koju ćete naneti svim svojim organima uzimanjem tolike količine lekova može dovesti do fatalnog ishoda.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter