Mnogi ljudi imaju probavne i zdravstvene probleme uzrokovane unosom glutena ili pšenice. Ako ste vi ili vaše dete intolerantni na gluten ili pšenicu, postoje tri različita medicinska stanja koja mogu objasniti šta se dešava: celijakija, alergija na pšenicu ili osetljivost na gluten koji nije celijakija (NCGS).
Gluten je protein u pšenici, ječmu i raži. Pšenica je zrno koje se koristi kao sastojak hleba, testenina i žitarica. Pšenica se često pojavljuje i u hrani kao što su supe i prelivi za salate. Ječam se obično nalazi u pivu i u hrani koja sadrži slad. Raž se najčešće nalazi u raženom hlebu, raženom pivu i nekim žitaricama.
Simptomi alergije na pšenicu
Pšenica je jedan od osam najčešćih alergena. Alergija na pšenicu je imuni odgovor na bilo koji protein koji je prisutan u pšenici, uključujući, ali ne ograničavajući se na gluten. Najčešći je kod dece. Oko 65 odsto dece sa alergijom na pšenicu preraste je do 12. godine.
Simptomi alergije na pšenicu uključuju:
- mučninu i povraćanje
- dijareju
- iritaciju usta i grla
- osip
- nazalno začepljenje
- iritaciju očiju
- otežano disanje
Simptomi povezani sa alergijom na pšenicu obično počinju nekoliko minuta nakon konzumiranja pšenice. Međutim, mogu početi i do dva sata posle.
Simptomi alergije na pšenicu mogu se kretati od blagih do opasnih po život. Ponekad se mogu javiti ozbiljne poteškoće sa disanjem, poznate kao anafilaksija. Vaš lekar će verovatno prepisati auto-injektor epinefrina (kao što je EpiPen) ako vam je dijagnostikovana alergija na pšenicu. Ovo možete koristiti za sprečavanje anafilaksije ako slučajno pojedete pšenicu.
Neko ko je alergičan na pšenicu može ali ne mora biti alergičan i na druga zrna poput ječma ili raži.
Simptomi celijakije
Celijakija je autoimuni poremećaj u kojem vaš imunološki sistem reaguje na gluten. Gluten je prisutan u pšenici, ječmu i raži. Ako imate celijakiju, unos glutena prouzrokovaće da vaš imuni sistem uništi vaše crevne resice tj. delove tankog creva koji su odgovorni za apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane.
Celijakija može imati ozbiljne zdravstvene posledice, uključujući trajno oštećenje creva.
Odrasli i deca često imaju različite simptome – deca će najčešće imati probavne simptome. To može uključivati:
- nadimanje u stomaku i gasove
- hroničnu dijareju
- zatvor
- bledu stolicu
- bolove u stomaku
- mučninu i povraćanje
Loša apsorpcija hranljivih sastojaka tokom kritičnih godina rasta i razvoja može dovesti do drugih zdravstvenih problema. To može uključivati:
- sporo napredovanje dojenčadi
- odloženi pubertet kod adolescenata
- nizak rast
- razdražljivost
- gubitak težine
- defekte zubne gleđi
Odrasli takođe mogu imati digestivne simptome, ako imaju celijakiju. Međutim, veća je verovatnoća da će odrasli imati simptome kao što su:
- umor
- anemija
- depresija i anksioznost
- osteoporoza
- bol u zglobovima
- glavobolje
- čirevi u ustima
- neplodnost ili česti pobačaji
- izostanak menstruacije
- trnci u rukama i nogama
Simptomi osetljivosti na gluten koji nije celijakija
Sve je više dokaza o stanju povezanom sa glutenom koje uzrokuje simptome kod ljudi koji nemaju celijakiju i nisu alergični na pšenicu. Istraživači i dalje pokušavaju da otkriju tačan biološki uzrok ovog stanja, poznat kao NCGS.
Ne postoji test koji vam može dijagnostikovati NCGS. Dijagnostikuje se kod ljudi koji imaju simptome nakon unosa glutena, ali negativan rezultat testa na alergiju na pšenicu i celijakiju. Kako sve više ljudi odlazi kod svog lekara prijavljujući neprijatne simptome nakon unosa glutena, naučnici pokušavaju da bolje razumeju uzrok nastanka NCGS.
Najčešći simptomi NCGS su:
Budući da ne postoji laboratorijski test za NCGS, vaš lekar će želeti da uspostavi jasnu vezu između vaših simptoma i unosa glutena kako bi vam konstatovao dijagnozu NCGS. Možda će od vas tražiti da vodite dnevnik ishrane i simptoma kako biste utvrdili da je gluten uzrok vaših problema.
Kada je neophodno posetiti lekara?
Ako mislite da možda patite od intolerancije na gluten ili pšenicu, važno je da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što sami sebi postavite dijagnozu ili započnete bilo kakav tretman.
Posebno je važno posetiti doktora kako biste isključili celijakiju. Celijakija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, posebno kod dece.
Postavljanje dijagnoze
Statistika dijagnostikovanja celijakije je zabrinjavajuća, jer na svaki dijagnostikovan slučaj dolazi osam nedijagnostikovanih. Po incijalno negativnom rezultatu započetih ispitivanja, koji može biti lažno negativan, često se prekida dalji dijagnostički postupak i tako na duže vreme odlaže postavljanje dijagnoze celijakije čime se bolesnik izlaže riziku razvoja brojnih komplikacija nelečene bolesti. Neophodna je istrajnost u sprovođenju ispitivanja, dok se bolest sa sigurnošću ne potvrdi ili isključi. Mogući uzroci lažno negativnih rezultata su:
- već sproveden bezglutenski režim ishrane.
- nezrelost imunološkog sistema kod male dece (< 5 godina).
- elektivna deficijencija imunoglobulina A (IgA)
- 10% pacijenata sa celijakijom je seronegativna
Život bez glutena ili pšenice
Lečenje celijakije podrazumeva primenu režima ishrane bez glutena. Lečenje alergije na pšenicu je pridržavanje stroge dijete bez pšenice. Ako imate NCGS, stepen do kog treba da uklonite gluten iz svoje ishrane zavisi od ozbiljnosti vaših simptoma i vašeg nivoa intolerancije.
Dostupne su mnoge alternative uobičajenoj hrani bez glutena i pšenice, poput hleba, testenina, žitarica i pekarskih proizvoda. Imajte na umu da se pšenica i gluten mogu naći na nekim iznenađujućim mestima. Možete ih čak primetiti u sladoledu, sirupu, vitaminima i dodacima ishrani. Obavezno pročitajte oznake sastojaka hrane i pića koje konzumirate kako biste bili sigurni da ne sadrže pšenicu ili gluten.