11 saveta za povećanje plodnosti

Biti u drugom stanju je verovatno najlepši osećaj u životu, ali kada je ta mogućnost smanjena ili nepostojeća, ljudi se odlučuju za različite metode kako bi povećali plodnosti i ostali u drugom stanju..

Neke od stvari koje možete učiniti već danas kako biste povećali svoju plodnost i povećali šanse za trudnoću uključuju sledeće:

Jedite veliki doručak

Utvrđeno je da obilan i zdrav doručak pomaže ženama da povećaju plodnost. Nekoliko studija je sprovedeno na ovu temu koje pokazuju da zaista obilan doručak, umesto obilnije večere, može pomoći da se ovulacija poveća za 30%. Zahvaljujući tome, nivo insulina se može smanjiti za 8%, a nivo testosterona za 50%, što na kraju dovodi do većih šansi za trudnoću.

Jedite hranu bogatu antioksidansima

Hrana bogata antioksidansima takođe može pomoći u poboljšanju plodnosti i kod muškaraca i kod žena. Zahvaljujući antioksidansima, možete prirodno smanjiti broj slobodnih radikala za koje je poznato da oštećuju jajne ćelije i spermu u vašem telu. Ako želite da povećate svoju plodnost, pokušajte da uključite više voća, povrća, žitarica i orašastih plodova koji su prirodno puni dobrih antioksidanata kao što su vitamini E i C, beta-karoten, lutein i folna kiselina.

Izbegavajte unos trans masti

Konzumiranje zdravih masti je osnova svake uravnotežene ishrane, a ako pokušavate da zatrudnite, trebalo bi da izbegavate trans masti u potpunosti. Poznato je da trans masti negativno utiču na nivo ovulacije.

Pametno birajte ugljene hidrate

Postoje dve važne stvari kojih bi trebalo da budete svesni kada su ugljeni hidrati u pitanju – trebalo bi da obratite pažnju na količinu ugljenih hidrata koje jedete u celini i na vrstu ugljenih hidrata koju konzumirate svaki dan. Dijeta sa malo ugljenih hidrata može pomoći u poboljšanju nivoa hormona kod žena sa PCOS-om, dok izbegavanje rafinisanih ugljenih hidrata može povećati vaše šanse da zatrudnite.

Konzumirajte mlečne proizvode sa visokim sadržajem masti

Sprovedeno je nekoliko studija koje pokazuje vezu između mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti i plodnosti. Studije su pokazale da žene koje su konzumirale jednu ili dve porcije mlečnih proizvoda sa visokim sadržajem masti imaju veće šanse da zatrudne od onih koje su konzumirale nisko-masne mlečne proizvode.

Koristite različite izvore proteina u svojoj ishrani

Proteini su sastavni deo vaše ishrane, ali trebalo bi da pokušate da konzumirate druge izvore proteina osim mesa kako biste smanjili rizik od neplodnosti. Utvrđeno je da izvori biljnih proteina poput pasulja, semena i orašastih plodova poboljšavaju šanse žena da brže zatrudne. Pokušajte da koristite različite izvore proteina u svojoj ishrani kako biste povećali svoju plodnost.

Povećajte unos vlakana

Vlakna su generalno dobra za svačiju ishranu, ali povećanje unosa vlakana dok pokušavate da zatrudnite može značajno povećati vaše šanse za to. Odlična stvar u vezi sa vlaknima je to što mogu pomoći vašem telu da ukloni višak hormona dok održava nivo šećera u krvi pod kontrolom.

Hrana koja ima visok nivo vlakana uključuje voće i povrće, integralne žitarice i pasulj, tako da biste možda želeli da svoju ishranu zasnivate na njima. Naravno, pokušajte da ne preterujete sa unosom vlakana jer to može negativno uticati na ovulaciju i plodnost.

Budite fizički aktivni

Gojaznost ili prekomerna težina mogu negativno uticati na vaše mogućnosti da zatrudnite. Osim što je dobro za vaše opšte zdravlje, redovno i umereno vežbanje može vam pomoći da postignete normalnu težinu i povećate šanse za trudnoću.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Telesna težina je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na plodnost i kod muškaraca i kod žena. Održavanje zdrave težine jedan je od najboljih načina povećate plodnost i šanse za začeće.

Smanjite unos kofeina

Žene koje piju puno kafe imaju manje šanse da zatrudne, a pokazalo se da prekomeran unos kofeina povećava šanse za pobačaj. Ako ste ljubitelj kafe, ne morate u potpunosti da izbegavate kafu, već jednostavno pokušajte da budete umereni u konzumaciji.

Izbegavajte alkohol

Istraživači su otkrili da je u bilo kojoj fazi menstrualnog ciklusa, manja verovatnoća da ćete zatrudneti ako pijete više od šest alkoholnih pića nedeljno u poredjenju sa nultom konzumacijom alkohola. Žene takođe imaju manje šanse da zatrudne ako piju tri do šest alkoholnih pića nedeljno u toku poslednje dve nedelje menstrualnog ciklusa, u lutealnoj fazi. Još jedno zanimljivo otkriće je da konzumacija alkohola takođe može uticati na plodnost muškaraca.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter