10 trikova kako da smršam bez gladovanja

Koliko puta je došla do vas rečenica, od vama bliskih ljudi, kako su na dijeti, koja garantuje da će za 7 dana biti 7 kilograma mršaviji?

Možda ste nekada i vi bili jedni od njih, ali gde je granica između gladovanja/jo-jo efekta i pravog režima ishrane koji će doneti zdrave rezultate za naš organizam.

Šta je potrebno da bismo smršali bez gladovanja?

# Gladovanje nije garancija za mršavljenje

Pre nego što poverujemo u bilo kakvu konstataciju koja nam se plasira kako online tako i offline, potrebno je da postavimo pitanje – Da li ovo zaista na zdrav način pomaže organizmu? Ko stoji iza ove dijete, da li su to adekvatni saveti? Gladovanje nije garancija za mršavljenje. Telu je potrebno gorivo. Kada bi se  mršavljenje uporedilo sa drugim sferama života, ne bi se mnogo razlikovalo – jer je u svakom obliku napretka potrebno da se organizuje vreme i uvede disciplina. Kako? Za početak osvestiti misao da ne postoji mršavljenje bez plana i programa, niti gladovanja u 7 dana.  Svedoci smo kako nas „vreme koje brzo leti“ navodi na razmišljanje o brzim rezultatima – Ne, ne i ne. U dole navedenom tekstu, otkrivamo još nekoliko korisnih saveta za mršavljenje bez gladovanja, i na koji način nutricionista može da nam pomogne kako bismo došli do željenih rezultata.  Zamisliti organizam i telo koje je godinama sakupljalo loše toksine u organizmu, masnoću, celulit i višak kilograma izazvane lošim navikama i ishranom, koje bi trebalo za 7 dana da se reši svega navedenog? Besmisleno je i uporediti, zar ne?

# Balans između uživanja i zdravih navika

Živimo u doba društvenih mreža i reklama  gde nam određene kompanije plasiraju proizvode koji direktno utiču na naše odluke. Svakom od njih je cilj da što bolje proda svoj proizvod, koji je uvek „najbolji i najzdraviji“. Savetuje se da se ne jede niti gricka bilo kakva hrana dok se gleda TV ili pretražuje na Internetu. Na taj način se rešavamo nepotrebnog unosa hrane u organizam. Naime, prisetimo se koliko smo puta jeli uz film ili seriju, a da nismo bili gladni? Jedan od primera dobre prakse, ukoliko se odlučimo da grickamo,  jeste da se odmah na početku gledanja filma ili TV-a odvoji količina grickalica ili obroka kako bismo imali uvid koliko smo zapravo pojeli. Važno je napraviti balans između zdravih navika i uživanja u nezdravoj hrani. Dobar savetnik kod uživanja i balansa u slatkišima i slanišima je svakako voda, limunada ili biljni čajevi. Tokom trajanja reklama  potrebno je protegniti se, prošetati malo po prostoriji, otvoriti prozor, osvežiti prostor, jer navike ne utiču samo na kilažu, već i kožu, raspoloženje i ostatak tela. Ako se dobro isplaniraju obroci tokom dana, određena grickalica ili slatkiš ne bi trebalo da nas poremete u zdravim odlukama.

# Manje je više

Prema istraživanjima, na našu psihološku odluku utiču porcije koje naručujemo u restoranima ili stavljamo na tanjir kod kuće. Naime, ukoliko malu količinu hrane stavljamo na manji tanjir, trebalo bi da do 22% unesemo manje hrane tokom godine. Sa druge strane, taj proces uopšte nije lak, jer direktno utičemo na mozak  koji će svoje nezadovoljstvo iskazati potrebom za još hrane, gde će veća količina hrane rezultirati „nahranjen mozak“. Treba da se osvesti misao da je organizmu potrebno jako malo hrane, za koju bi trebalo da se isplaniraju zdravi obroci. Najadekvatnije je birati tanjire tamno zelenih i tamno plavih nijansi.

# Doviđenja slatkišima i dodacima

Čokolada je nekako omiljeni slatkiš većini ljudi, ali i to je moć marketinga i propagande koju nam nameću godinama. Ukoliko se stvori potreba za slatkim, potrebno je izabrati zdravije opcije poput crne čokolade koja sadrži manju dozu šečera. Istraživanja argumentuju da crna čokolada utiče na zdravlje srce, te da čisti krvne sudove. Jedan red čokolade nas neće ugojiti, a disciplina će izaći na videlo. Ukoliko ne postoji doza discipline kod upotrebe slatkiša ili slaniša, savetujemo da odvojite određenu količinu, a ostatak pakovanja odmah spremite u ladicu. Izbacite prelive poput senfa, kečapa i majoneza, jer oni sadrže oko 100 bespotrebnih kalorija po upotrebi, te ih je potrebno zameniti zdravijim opcijama poput preliva na bazi vinskog ili sirćetnog sastava.

# Voda, voda i voda

Dovoljno puta smo čuli koliko je tečnost potrebna i važna našem organizmu, ali to ne obuhvata kafu, sokove, pogotovo ne gazirane. Voda, voda i samo voda je jedino idealno rešenje za organizam. Kako se bude povećavala količina vode koju unesemo u organizam, tako će se smanjivati potreba za kofeinom ili zaslađenim napicima. Pored toga, naše lice će izgledati mlađe, kao i koža koja će izgledati nahranjeno i sveže. Preporučena je dnevna doza od 2 litre, u zavisnosti od fizičke aktivnosti, telesne mase i organizma. Većina ljudi voli da popije čašu ili dve alkohola pre samog ili za vreme obroka, i to je u redu ako nije često. Čaša vina ima jednako količinu kalorija kao i neki slatkiš. Dobre alternative za večernja druženja su limunada bez šećera ili biljni čajevi.

# Fizička aktivnost

Bez obzira da li posao zahteva od vas 8 sati rada u kancelariji ili rad na terenu, organizam zahteva fizičku aktivnost. U fizičku aktivnost ne spada samo trening bilo kojeg inteziteta, već i koračanje niz stepenice umesto upotrebe lifta, šetnja do marketa, vožnja bicikla, rolanje, odlazak na ples, razgibavanje na poslu, šetnja sa prijateljima, kućni poslovi i slično. Bitno je naviknuti telo da se lakše i lepše oseća nakon bilo kakve fizičke aktivnosti. Rezultati su neminovni.

# Priprema prostora u kojem boravimo

Uzimajući u obzir da smo kao ljudska bića vizuelni tipovi, možemo da olakšamo proces ukoliko sklonimo „daleko od očiju“ bilo kakve nezdrave opcije hrane koje se nalaze u našem okruženju ili radnom prostoru. Tako na primer, umesto čokoladica na stolu možete da postavite činiju sa voćem ili orašastim plodovima. Isto tako, ukoliko dođemo u goste, lakše ćemo se opredeliti da pojedemo voće koje se nalazi na stolu nego da je na istom postavljena činija čipsa.

# Ili-ili

U svakoj sferi života imamo dva segmenta ili jedna opcija ili druga. Tako je i sa ishranom, ili ćemo birati zdravije ili lošije opcije. Na primer, bilo bi poželjno da umesto mesa unosimo ribu, koja je lakša za probavu, te je ujedno saveznik u borbi protiv  mršavljenja. Ukoliko ste pak ljubitelji crvenog mesa, birajte pileća prsa. Pored toga, ukoliko ste ljubitelji hleba, bolja je opcija da napravite #homemade zdravu opciju tost sendviča nego da posustanete i odete u pekaru. Više recepata imate u rubrici recepti. U poređenju sa sirom, mlečni namazi sadrže manje kalorija i masnoće, te se preporučuju u zameni za sir.

# Pametna kupovina

Unapred kupljena hrana znači unapred spremljeni obroci. Kupovinom na veliko, rešavamo se dodatnih troškova gde svakodnevno odlazeći u manje markete uvek uzmemo „još nešto“. Takođe, zalihe hrane u umerenim količinama poput  povrća, voća, jaja, ribe značiće da neće biti potrebe za dodatnim naručivanjem hrane ili brze hrane za usput, kada znamo da nas kod kuće čeka brz i zdrav obrok. Potrebno je čitati deklaracije, kao i kalorijsku vrednost proizvoda, jer se često nalaze skriveni, sitno napisani podaci, koji nekada i nisu toliko zdravi za organizam.

# Redovni obroci

Zaboravite gladovanje, kao i nedostatak obroka. Telu je potrebno gorivo, a ono ga postiže redovnom konzumacijom hrane. Potrebno je da jedete tri obroka dnevno, naravno ukoliko vam mogućnosti i posao dozvoljavaju, sa dve manje užine. Glad zasigurno neće biti prisutna, a rezultati će se početi pojavljivati već nakon kratkog perioda. Užina ne podrazumeva keks, sladoled ili slaniše već hranu bogatu vlaknima i proteinskim napicima. Večeru je potrebno pojesti 2- 3 sata pre odlaska na spavanje, sa unosom lagane hrane koja sadrži većinom proteine.

Svaka promena kreće sitnim koracima, a to nekada nije jednostavno niti lako. Važno je da osvestiš misao da se uspesi ne postižu preko noći, ako hoćeš da imaš efikasne i dugotrajne rezultate. Nasmej se, upotrebi sve svoje sposobnosti, ili se jednostavno konsultuj sa stručnim licima poput nutricioniste.

Pokušaj ove savete da primeniš i na ostalim segmentima života, napravi plan, budi istrajan, veruj u novo sutra. Budi promena za sebe, na duže staze.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter