10 namirnica za jačanje imuniteta

Ako tražite načine da sprečite prehladu, grip i druge infekcije, vaš prvi korak bi trebalo da bude poseta vašoj lokalnoj prodavnici.

Citrusi

Većina ljudi se odmah okreće vitaminu C nakon što se prehlade. To je zato što pomaže jačanju vašeg imunološkog sistema.

Smatra se da vitamin C povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca, koji su ključni za borbu protiv infekcija.

Skoro svi agrumi su bogati vitaminom C. Sa takvom raznolikošću, lako je dodati malo ovog vitamina u bilo koji obrok. Popularno citrusno voće uključuje:

• grejpfrut
• pomorandže
• mandarine
• limun
• limete

Budući da ga vaše telo ne proizvodi niti skladišti, potreban vam je dnevni unos vitamina C za kontinuirano zdravlje. Preporučena dnevna količina za većinu odraslih je:

• 75 mg za žene
• 90 mg za muškarce

Ako se odlučite za suplemente, izbegavajte uzimanje više od 2.000 miligrama (mg) dnevno.

Crvena paprika

Ako mislite da citrusi imaju najviše vitamina C od bilo kog voća ili povrća, razmislite ponovo. Paprike sadrže skoro 3 puta više vitamina C (127 mg) od pomorandže (45 mg). One su takođe bogat izvor beta karotena.

Osim što jača vaš imuni sistem, vitamin C može vam može pomoći da održite zdravu kožu. Beta karoten, koji vaše telo pretvara u vitamin A, pomaže u održavanju zdravih očiju i kože.

Brokoli

Brokoli je prepun vitamina i minerala. Prepun vitamina A, C i E, kao i vlakana i mnogih drugih antioksidansa, brokoli je jedno od najzdravijih namirnica koje možete staviti na tanjir.

Ključ za očuvanje njegove moći je da ga kuvate što je moguće manje – ili još bolje, nikako. Istraživanje je pokazalo da je kuvanje na pari najbolji način da se zadrži više hranljivih materija u hrani.

Beli luk

Beli luk se nalazi u skoro svim kuhinjama sveta.

Rane civilizacije su prepoznale njegovu vrednost u borbi protiv infekcija. Beli luk takođe može da uspori očvršćavanje arterija, a postoje i dokazi da pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Đumbir

Đumbir je još jedan sastojak za kojim mnogi posežu nakon što se razbole. Đumbir može pomoći u smanjenju upale, što može pomoći u smanjenju upale grla i upalnih bolesti. Đumbir može pomoći i kod mučnine.

Iako se koristi u mnogim slatkim dezertima, đumbir daje malo “toplote” u obliku gingerola, “rođaka” kapsaicina.

Đumbir takođe može da smanji hronične bolove i čak poseduje svojstva za snižavanje holesterola.

Spanać

Spanać se našao na našoj listi ne samo zato što je bogat vitaminom C – on je takođe prepun brojnih antioksidanata i beta karotena, koji mogu povećati sposobnost našeg imunog sistema da se bori protiv infekcija.

Slično brokoliju, spanać je najzdraviji kada se što manje kuva kako bi zadržao hranljive materije. Međutim, lagano kuvanje olakšava apsorpciju vitamina A i omogućava oslobađanje drugih hranljivih materija iz oksalne kiseline.

Jogurt

Potražite jogurte na kojima je na etiketi odštampana fraza „aktivne kulture“, poput grčkog jogurta. Ove kulture mogu stimulisati vaš imuni sistem.

Pokušajte da nabavite obične jogurte, a ne one koji su aromatizovani i puni šećera. Umesto toga, običan jogurt možete zasladiti zdravim voćem i sa malo meda.

Jogurt takođe može biti odličan izvor vitamina D, pa pokušajte da izaberete brendove obogaćene ovim vitaminom. Vitamin D pomaže u regulisanju imunološkog sistema i smatra se da jača prirodnu odbranu našeg tela od bolesti.

Bademi

Kada je reč o prevenciji i borbi protiv prehlade, vitamin E ima tendenciju da zauzme mesto u odnosu na vitamin C. Međutim, ovaj moćni antioksidans je ključan za zdrav imuni sistem.

To je vitamin rastvorljiv u mastima, što znači da mu je potrebno prisustvo masti da bi se pravilno apsorbovao. Orašasti plodovi, kao što su bademi, su prepuni vitamina i takođe sadrže zdrave masti.

Odraslima je potrebno samo oko 15 mg vitamina E svakog dana. Porcija od pola šolje badema, što je oko 46 celih, oljuštenih badema, obezbeđuje oko 100 procenata preporučene dnevne količine.

Seme suncokreta

Seme suncokreta je puno hranljivih materija, uključujući fosfor, magnezijum i vitamine B-6 i E.

Vitamin E je važan u regulisanju i održavanju funkcije imunog sistema. Ostale namirnice sa velikim količinama vitamina E uključuju avokado i tamno lisnato povrće.

Seme suncokreta takođe ima neverovatno visok sadržaj selena. Samo 30g sadrži skoro polovinu selena koji je dnevno potreban prosečnoj odrasloj osobi. Različite studije, uglavnom sprovedene na životinjama, razmatrale su njegov potencijal u borbi protiv virusnih infekcija kao što je svinjski grip.

Kurkuma

Kurkuma je poznata kao biljka koja jača imunitet i neguje organizam. Smatra se jednim od najdelotvornijih prirodnih antibiotika koji ne uništava dobre bakterije i ne narušava prirodnu crevnu floru.

Bogata je gvožđem, kalijumom, manganom, magnezijumom, vitaminima B3 I B6 kao i dijetelnim vlaknima. Pored ovoga ima i snažna antioksidansna, protivupalna i antibakterijska dejstva.

Ovaj jarko žuti začin se takođe godinama koristi kao antiinflamatorno sredstvo u lečenju osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Istraživanja pokazuju da visoke koncentracije kurkumina, koji kurkumi daje karakterističnu boju, mogu pomoći u smanjenju oštećenja mišića izazvanih vežbanjem.

Share on facebook
Share on Facebook
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter